- Du kan gjøre nettet trygt for Justin Bieber, eller for det neste Skype

Nettinnovasjon mot opphavsrett på eG8-møtet i Paris.

GOD, UFORPLIKTENDE STEMNING: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Publicis-direktør Maurice Levy, sistenevnte vert for eG8-møtet i Paris. Foto: SCANPIX
GOD, UFORPLIKTENDE STEMNING: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Publicis-direktør Maurice Levy, sistenevnte vert for eG8-møtet i Paris. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det mulig å rydde opp i opphavsrettsbrudd og andre ulovligheter i nettets utkanter, uten å svekke personvernet og nettets åpenhet, innovasjonskultur og demokratiske kraft?

Ikke om vi skal tro Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Google-direktør Eric Schmidt. Under det såkalte eG8-møtet om internett i Paris, i forkant av G8-møtet som åpnet i Deauville i dag, kom de to de med advarsler til reguleringskåte politikere:

- Du kan ikke isolere ting du liker ved nettet, og samtidig kontrollere ting du ikke liker, sa Zuckerberg.

- Teknologien beveger seg raskere enn myndighetene. Ikke vedta nye lover før dere forstår konsekvensene, sa Schmidt, ifølge Reuters.

KANSKJE kunne det siste også leses som en implisitt hilsen til vår egen regjering, som nettopp har sendt ut et 93 siders høringsnotat om endringer i åndsveksloven?

En av Europas mest reguleringskåte politikere vis-à-vis nettet, er utvilsomt eG8-møtets initiativtaker, Frankrikes president Nicholas Sarkozy.

Han er kjent for en spesielt hard linje i kampen mot rettighetsbrudd på nett, og har blant annet innført en svært kontroversiell lovgivning som kan stenge fildelere ute fra nettet. Det strenge regimet ble ikke mindre kontroversielt da det ble kjent at informasjon fra selskapet som hadde som oppgave å samle informasjon om fildelere, lakk som en sil.

Til eG8-møtet hadde Sarkozy blant andre invitert en gruppe på seks storspillere fra nettindustrien, med Zuckerberg, Schmidt og Nikolas Zennström, som nettopp solgte Skype til Microsoft, i spissen.

På den andre siden av bordet: Medieindustrens mektigste, anført av Rupert Murdoch.

Håpet var å få større enighet om behovet for sterkere internasjonal regulering av nettet, blant annet med sikte på å beskytte opphavsrettshaverne mot ulovlig fildeling.

SAMMEN FOR ET MER REGULERT NETT: Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Rupert Murdoch. Foto: SCANPIX
SAMMEN FOR ET MER REGULERT NETT: Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Rupert Murdoch. Foto: SCANPIX Vis mer

Men Sarkozy ble nok skuffet om han hadde håpet at deltakerne på eG8 skulle reise videre til dagens G8-møte med på sterke og forpliktende uttalelser.

GAPET i virkelighetsoppfatning mellom teknologiaktører, nettforkjempere, kulturindustriens talsmenn og politikerne viste seg igjen å være for stort.

Dermed ble det ingen forpliktende prinsipputtalelser eller mer konkrete forslag til tiltak som på den ene siden kan beskytte lov og orden, opphavsrett og kulturindustrielle næringsinteresser, og på den andre sikre et fortsatt åpent nett der innovasjon og kreativ destruksjon i periferien kan blomstre fritt, slik at det neste Facebook eller Google får vokse fram.

KANSKJE er det rett og slett snakk om hensyn som ikke lar seg forene?

- Du kan gjøre nettet trygt for Justin Bieber, eller du kan gjøre det trygt for det neste Skype. Man må velge, sa Yochi Benkler, universitetsprofessor ved Harvard og åpen kildekode-tilhenger.

Ifølge Reuters vil sluttdokumentet fra møtet foreslå at G8-lederne bør jobbe for internasjonale løsninger for å sikre nettbrukerne kontroll over egne persondata, mens de mer sensitive spørsmålene om beskyttelse av opphavsretten overlates til det enkelte lands lovgivere.

At det likevel langt på vei vil bety overnasjonale løsninger, for eksempel for EU-landene, og dermed også for Norge, er jo vedtaket om innføring av Datalagringsadirektivet et ferskt eksempel på.

Blant dem som kjemper for et mest mulig fritt og åpent nett, er eG8-møtet blitt møtt med stor skepsis. En mann som Cory Doctorow takket nei, mens nettforkjemperen, co-grunnleggeren av Electronic Frontier Foundation og Grateful Dead-tekstforfatteren John Perry Barlow fikk kritikk for at han deltok.

På scenen under en av debattene i Paris var Barlow en enslig stemme i panelet, der han satt sammen med Frankrikes kulturminister Frédéric Mitterand og direktørene for 20th Century Fox, Universal Music i Frankrike, Bertelsmann og et av de store franske forlagene. Barlows dom over eG8-møtet, ifølge Ars Technica:

- Et forsøk på å påtvinge framtida forretningspraksiser og institusjonelle maktsentra fra en annen æra, enten de bringer fram nye ideer eller ikke.

I LØVENS HULE: John Perry Barlow. Foto: SCANPIX
I LØVENS HULE: John Perry Barlow. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer