DEBATT

Du kan ha arvet personligheten din

Barn blir ikke like foreldrene på grunn av miljøet, de blir like foreldrene sine, og søsknene sine, på grunn av sin genetiske arv.

Gener: Personlighet er arvelig. Men det er ingenting ved «arvbart» eller «genetisk» som betyr «uforanderlig». Foto: NTB Scanpix
Gener: Personlighet er arvelig. Men det er ingenting ved «arvbart» eller «genetisk» som betyr «uforanderlig». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Her om dagen kom noe jeg har venta på så lenge. Ei kjapp og grei innføring i atferdsgenetikk. Blueprint: How DNA Makes Us Who We Are.

Jeg har kjent til forfatteren, Bob Plomin, lenge. Minst tjue år. Men han har publisert for de få. Så de gullkornene jeg har plukket opp, har vært spredt overalt. Den røde tråden måtte jeg finne selv. Så det sto ikke så mye nytt i boka, egentlig. Men det var alt på ett sted. Og det som var, er verden snudd på hodet.

Det er to populære myter om «gener». Den ene er at hvis det er tillært, så er det mulig å endre, er det medfødt, så er det ikke det. Dette stemmer ikke. Det er ingenting ved «arvbart» eller «genetisk» som betyr «uforanderlig».

Den andre er at vel har «genene» mye å si, men miljøet er også veldig viktig. Ja, det er sant, men ikke som folk tror.

Det tredje er at det vil bli mulig å måle IQ og personlighet ved gentest ved fødselen.

Når vi snakker om hvordan «gener» påvirker atferd - tenking, føling og handling, så snakker vi ikke om enkeltmennesker. Vi snakker om grupper, og vi snakker om grupper på en helt spesiell måte. Vi snakker ikke om hvor mye genene påvirker gruppa. Vi snakker om hvor stor betydning genene har for variasjonen i gruppa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer