Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Du kan i utgangspunktet ikke kreve å få byttet julegaven

Sjekk hva du bør tenke på når du kjøper julegaver. Og hva som er viktig for deg som vil bytte.

HVA SKJULER PAKKENE?: Etter at julegavene er pakket opp, er det gjerne noe man får dobbelt av, hadde fra før, eller ikke hadde lyst på i det hele tatt. Allerede 3. juledag begynner byttesesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HVA SKJULER PAKKENE?: Etter at julegavene er pakket opp, er det gjerne noe man får dobbelt av, hadde fra før, eller ikke hadde lyst på i det hele tatt. Allerede 3. juledag begynner byttesesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Når julegavene er pakket ut er det ikke uvanlig at det ligger en gave eller to i haugen av presanger som ikke faller helt i smak. Allerede tredje juledag strømmer folk til butikkene for å bytte julegavene sine. Da er det greit å vite hvilke rettigheter du har.

Etter loven har du egentlig ingen krav på å få byttet varer som er kjøp over disk. Men for å yte god service gir de aller fleste butikker sine kunder muligheten til dette. Men på visse betingelser.

Hvor lang bytterett du får varierer. Mens ett utsalgssted kan gi deg tre dager bytterett, gir andre deg muligheten til å bytte varen inntil ett halvt år etter innkjøp. Noen få butikker er svært rause med byttepraksisen sin, og lar deg prøve varen før du kan levere det inn og få pengene tilbake.

Spesielt i julen er mange rause med byttepraksisen sin. Men ta det ikke for gitt, og ta dine forhåndsregler når du kjøper julegaver.

  • Be alltid om byttelapp.
  • Der det er aktuelt bør du også sørge for at varen forsegles.
  • Be gjerne om kvittering, selv om du ikke legger denne ved gaven.

Det kan være vanskelig å bytte salgsvarer. Men forhør deg i butikken om hvilken praksis de har. Det er ofte ikke bytterett på undertøy og hygieneartikler, av innlysende årsaker. Tenk deg derfor godt om før du gir bort dette i gave.

Når du bytter gaven er det viktig at du leverer den tilbake i originalemballasjen, slik at butikken har mulighet til å selge varen på nytt. Har varen forsegling må denne være intakt. Varen må også være uten skade, og ubrukt. Sistnevnte gjelder da ikke i de få butikker som gir deg muligheten til å prøve varen før du kan levere den tilbake.

Har du fått en vare som ikke er kjøpt over butikkdisk, kan det være andre bytteregler som gjelder. Blant annet er det slik at du kan ha angrerett når kjøpet er blitt gjort over internett eller via telefon. Eller om kjøpet foregikk hjemme, på gaten eller ved en stand, og du handlet for over 300 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!