DEBATT

Du kan i utgangspunktet ikke kreve å få byttet julegaven

Sjekk hva du bør tenke på når du kjøper julegaver. Og hva som er viktig for deg som vil bytte.

HVA SKJULER PAKKENE?: Etter at julegavene er pakket opp, er det gjerne noe man får dobbelt av, hadde fra før, eller ikke hadde lyst på i det hele tatt. Allerede 3. juledag begynner byttesesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HVA SKJULER PAKKENE?: Etter at julegavene er pakket opp, er det gjerne noe man får dobbelt av, hadde fra før, eller ikke hadde lyst på i det hele tatt. Allerede 3. juledag begynner byttesesongen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når julegavene er pakket ut er det ikke uvanlig at det ligger en gave eller to i haugen av presanger som ikke faller helt i smak. Allerede tredje juledag strømmer folk til butikkene for å bytte julegavene sine. Da er det greit å vite hvilke rettigheter du har.

Etter loven har du egentlig ingen krav på å få byttet varer som er kjøp over disk. Men for å yte god service gir de aller fleste butikker sine kunder muligheten til dette. Men på visse betingelser.

Hvor lang bytterett du får varierer. Mens ett utsalgssted kan gi deg tre dager bytterett, gir andre deg muligheten til å bytte varen inntil ett halvt år etter innkjøp. Noen få butikker er svært rause med byttepraksisen sin, og lar deg prøve varen før du kan levere det inn og få pengene tilbake.

Spesielt i julen er mange rause med byttepraksisen sin. Men ta det ikke for gitt, og ta dine forhåndsregler når du kjøper julegaver.

Be alltid om byttelapp.Der det er aktuelt bør du også sørge for at varen forsegles.Be gjerne om kvittering, selv om du ikke legger denne ved gaven.

Det kan være vanskelig å bytte salgsvarer. Men forhør deg i butikken om hvilken praksis de har. Det er ofte ikke bytterett på undertøy og hygieneartikler, av innlysende årsaker. Tenk deg derfor godt om før du gir bort dette i gave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer