Du kan ikke fikse hele livet til noen

Hva skal du gjøre når en ungdom trenger hjelp, men du ikke er nær familie eller profesjonell?

LITT: Noen ting er det ikke deg som kan fikse, skriver Oda Rygh.   Foto: Richard Clark / NTB Scanpix
LITT: Noen ting er det ikke deg som kan fikse, skriver Oda Rygh. Foto: Richard Clark / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at jeg ga ut «Når livet er kjipt - en håndbok for unge folk» er innboksen min blitt litt annerledes. På mange måter mye hyggeligere - det er en takknemlig jobb å være ungdomsforfatter. Men det følger med en litt annen type faglige spørsmål enn journalisttilværelsen.

Det kommer altså en jevn strøm med mailer fra bekymrede mennesker. De forteller ca. den samme historien:

«Jeg kjenner en ungdom som sliter litt. Han er en helt vanlig gutt, men har noen ekstra utfordringer i familien og på skolen ...» Innskriveren er oftest ikke helt nær familie, gjerne en kusine eller en litt eldre venn i gjengen. Ikke i nærheten av hverdagen til ungdommen, men hun mener å ha sett noe. Noe som ikke er helt greit. Ikke akkurat livsfarlig, men ...

Ungdommen har enten litt lesevansker eller en psykisk sykdom, eller en barnevernshistorie. Eller foreldrene er nettopp skilt og de begynner å få litt vansker. I et par tilfeller er det nasking eller rusbruk som er bekymringen. Eller noe annet rimelig vanlig for ungdom som kommer seg fram i livet.

«Foreldrene vil ikke se at noe er feil ...» er oppfølgingen. Eller at de ikke har ressurser. Eller at de gjør så godt de kan, det er bare litt mer enn de har kapasitet til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer