TA DET ROLIG: Grekerne og statsminister Georgios Papandreou kan dette med demokrati. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Scanpix
TA DET ROLIG: Grekerne og statsminister Georgios Papandreou kan dette med demokrati. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/ScanpixVis mer

Du kan ikke lære faren din å pule

Og du kan ikke lære grekerne demokrati.

Hellas, liksom, hva kan de om demokrati? Folket har valgt en korrupt regjering, for deretter å ignorere den ved ikke å betale skatt. For noen dager siden annonserte statsminister Georgios Papandreou folkeavstemning om EUs krisepakke, til EU-landenes store forargelse.

Så ble det hvisket om statskupp. I går kom det melding om at Papandreou går av som følge av den økonomiske krisen. Så kom det melding om at han blir sittende. Kan dette retsinadrikkende folket klare å styre seg?

Ta det med ro. Grekerne kan dette med folkestyre. Det er snakk om gamle mestere i politisk kunst. Bortsett fra institusjonalisert pedofili, er demokratiet grekernes mest kjente oppfinnelse.

Og selv om Hellas siden demokratiet ble oppfunnet har vært underlagt diktaturer som Romerriket, det osmanske riket og ikke minst sin egen militærjunta, sitter de nasjonale identitetsskapende ideene i ryggmargen.

Og det gjelder ikke bare grekerne. Tenk om noen skulle fortelle nordmenn, oppfinnerne av ostehøvelen, hvordan man skjærer ost. Eller forsøke å lære sveitsere å lage klokker og belgierne sjokolade.

Russerne fant opp vodkaen, de kan bruke den og de er stolte av det. På Moskvas restauranter sitter drita fulle dresskledde menn og spiser lunsj, mens de diskuterer forretninger.

Alle vet at skal du bygge opp en skikkelig mafia, ser du til Italia, der den organiserte kriminaliteten ble oppfunnet. Skal du ta deg en sjutimers formiddagslur, er Mexico stedet å dra.

Nei, la grekerne gå til urnene. Så overlater vi til kineserne, oppfinnerne av papirpenger, å løse finanskrisen.