DEBATT

Trond Giske:

Du kan ikke misbruke makt og få ny tillit

Det må være et ufravikelig krav. Sett bom for Giske.

MÅ STILLE KRAV: Fremtiden må handle om å sette kvinners rett til trygghet over enkeltmenns behov for innflytelse, skriver innsenderen. Her er Trond Giske etter paneldebatten på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø i november. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
MÅ STILLE KRAV: Fremtiden må handle om å sette kvinners rett til trygghet over enkeltmenns behov for innflytelse, skriver innsenderen. Her er Trond Giske etter paneldebatten på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø i november. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skriver at Giske kan bli leder av Trøndelag Ap. Støttespillerne hans hevder at han er en dyktig politiker som partiet trenger. Nå har han sonet straffen sin. Kan vi ikke slutte å mase om #MeToo? Men om Giske velges til dette vervet, vil det være et tilbakeslag for #MeToo.

#MeToo bør ha ført til et veiskille. Testen består i om vi greier å holde fast på ideene om at kvinner sjelden lyver om trakassering og at menn som misbruker makt, ikke kan ha tillitsverv.

I faget mitt snakker vi om at likestilling har vikeplikt; det er alltid noe som må fikses først. Likestilling kan vi alltids jobbe med etter det har blitt en ny regjering, og da må Giske tilbake. Derfor kan vi ikke snakke om feminisme og likestilling nå, og heller ikke at Giskes comeback er en test på hvor langt vi er kommet etter #MeToo.

Kampanjen bør føre til et veiskille: Før ble kvinners historier avfeid og latterliggjort, nå blir vi tatt på alvor. Testen består i om vi greier å holde fast på ideene om at kvinner sjelden lyver om trakassering og at menn som misbruker makt, ikke kan ha tillitsverv.

En viktig del av Giskes strategi er å avfeie varslernes historier ved å gjenta at han ikke har blitt dømt for seksuell trakassering, og Haddy Njie har fulgt opp med påstander om at varslerne ble brukt i en maktkamp. Arbeiderpartiet konkluderte med at han har brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, selv om Giske selv benekter at han har drevet seksuell trakassering. I Giskes fortelling har han vært umoden.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Om han blir valgt til ledervervet, er jeg redd for at vi sklir tilbake til der vi var før #MeToo: Kvinner overdriver for å ødelegge menns karrierer og vi kan derfor ikke tro på dem. Da kan det bli vanskelig å varsle neste gang.

Giske er en dyktig politiker, men spørsmålet er om en mann er viktig nok til at likestillingen må vike. I så fall er ironien ikke til å bære i likestillingsparadiset Norge.

Vi må øve oss på å si: Menns behov for makt kan ikke være i sentrum for veien videre etter #MeToo. Etter #MeToo må vi tørre å si: Menns skadelige bruk av makt er grunnen til at vi havnet i dette uføret.

Fremtiden må handle om å sette kvinners rett til trygghet over enkeltmenns behov for innflytelse. Det handler om at vi som samfunn stiller noen krav til menn som vil ha politisk makt, og et av dem må være: Du kan ikke misbruke makten din og få ny tillit. Det må være et ufravikelig krav. Likestilling kan ikke lenger ha vikeplikt etter #MeToo.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer