Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tidenes norske allsang:

Du kan kåre tidenes norske allsang

40 finalister har blitt til seks. Denne sommeren kan du være med på å kåre tidenes beste norske allsang.

NOMINERT: Mods-låta «Tore Tang», skrevet av Morten Abel, er blant de seks finalistene som kan bli «tidenes norske allsang». FOTO: NTB Scanpix / Carina Johansen / Anders Grønneberg / Dagbladet
NOMINERT: Mods-låta «Tore Tang», skrevet av Morten Abel, er blant de seks finalistene som kan bli «tidenes norske allsang». FOTO: NTB Scanpix / Carina Johansen / Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Av 40 nominerte folkekjære sanger, står det seks igjen i konkurransen om å bli «tidenes norske allsang». Nå åpnes siste del av avstemningen, som varer fram til 3. august. Vinneren kåres uka etter.

De seks finalistene er «Levva livet» og «Lys og varme» av Åge Aleksandersen, «Idyll» av Postgirobygget, «Tore Tang» med Mods, «Elektrisk» av Marcus og Martinus og «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne.

Du kan stemme nederst i artikkelen.

Kåringen er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV 2-programmet «Allsang på Grensen».

Kriteriene for de 40 nominerte sangene var at de ikke skulle være eldre enn 50 år, at det skulle være norsk komponist og tekstforfatter, og at de ofte synges uoppfordret i mange ulike sammenhenger. Låtene måtte også ha refrenger eller hook-lines som fester seg på hjernen.

- Forandret livet mitt

Åge Aleksandersen, som er nominert med både «Levva livet» og «lys og varme», fortalte til Dagbladet tidligere i juni, at disse to sangene nok var med på å forandre livet hans.

- Jeg hadde solgt mye plater før denne utgivelsen, så eksploderte verden. Det var litt uvirkelig det hele, fortalte Aleksandersen.

Begge låtene har vært gode å ha i en lang karriere som har gått både opp og ned.

- Trofaste har de vært med meg helt siden 1984. Alltid stilt opp og gjort jobben, sa Aleksandersen.

- Som løvetann

Morten Abel hadde derimot et ambivalent forhold til Mods-låta «Tore Tang», som han er nominert for. Låta skrev han på gutterommet, og han ga den ut med Mods i 1981.

- Det er en av de aller første låtene jeg skrev som ble spilt inn, kanskje den aller første. Utviklingen gikk fort, vi ble mer opptatt av punk, nyveiv og progrock. Jeg syntes «Tore Tang» virket umoden, fortalte Abel til Dagbladet, i mai.

I dag har han derimot et annet forhold til den, og synes at det er hyggelig at den er nominert i konkurransen.

- Sangen har spredt seg som løvetann fra Rogaland oppover Vestlandet til Nord-Norge. Den synges overalt. Det er både gøy og merkelig, sa han.

Mest sett

I år er det 30 år siden «To fulle menn» av Jokke & Valentinerne ble utgitt, og fortsatt lever den beste velgående. Det samme gjør Postgirobyggets «Idyll», som kom ut i 1996. Fortsatt synes Postgirobyggets Arne Hurlen, som skrev låta, at det er en glede og synge den live. Og fortsatt synger publikum med på hvert eneste ord.

«Elektrisk» av poptvillingene Marcus og Martinus er et nyere bekjentskap, og ble sluppet i 2015. Den ble til i samarbeid med artisten Petter «Katastrofe», og har både tatt Norge og våre naboland med storm.

I 2015 ble musikkvideoen til «Elektrisk» årets mest sette, med langt over fem millioner visninger.