Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Du kan være med på å kåre «Tidenes norske allsang»

Stem fram en vinner av våre 40 mest folkekjære sanger.

ALLE LÅTENE: Hvilken allsang stemmer du helst i med? Hør Hanne Sørvaags gjennomgang av de førti låtene som konkurrerer om å bli tidenes beste allsang. Vis mer

En jury bestående av programleder Ivar Dyrhaug, artist, låtskriver og produsent Ole Evenrud, artist og låtskriver Hanne Sørvaag og kulturredaktør og tidligere musikkanmelder Sigrid Hvidsten har plukket ut 40 norsk låter som egner seg for allsang.

Kåringen er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV2-programmet «Allsang på Grensen». Vinneren blir klar før sommeren, og skal presenteres i det populære programmet, som blir sendt fra Fredriksten Festing i Halden.

- Et luksusproblem

- Det har vært en vanskelig jobb, men et luksusproblem. Vi har droppet gamle sanger og salmer, og gått vel 50 år tilbake i tid. Vi starter med Alf Prøysen og går fram til i dag, sier juryleder Ivar Dyrhaug.

- Hva er din definisjon på en allsang?

- En sang som synges i større forsamlinger.

- Rundt leirbålet, når folk samles og på konserter, selvsagt. De er oftest refrengbaserte - de har, med noen unntak, et refreng som sitter umiddelbart, sier Dyrhaug.

Stort engasjement

Han forteller at jobben har vært morsom, men krevende. Juryen har forsøkt å legge personlige preferanser til side. Det har vært stort engasjement blant de fire svært musikkinteresserte jurymedlemmene.

DE YNGSTE: Marcus & Martinus er de yngste finalistene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DE YNGSTE: Marcus & Martinus er de yngste finalistene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi har forsøkt å være objektive, sier Ivar Dyrhaug.

- Jeg tror ikke vi har oversett noen opplagte kandidater, men slike lister blir jo alltid diskutert. Om folk er uenig i vår liste, så er det bare positivt, og betyr at den engasjerer, sier Dyrhaug.

40 blir til seks

Nå er det opp til deg å avgjøre. Det er bare å stemme på din låt i listen under. De 40 låtene skal til slutt bli til seks finalister.

- De skal presenteres over seks uker i TV2s «Allsang på Grensen» i sommer. 8. august, da det siste programmet lages på Fredriksten Festning, blir vinneren avslørt, sier Dyrhaug, som tror han vet hvilke som ender i sluttfinalen.

- Alltid god stemning

Også jurymedlem Hanne Sørvaag syntes det var vanskelig å plukke ut 40 låter, og forteller at det var flere diskusjoner og mild krangling mellom jurymedlemmene.

- Vi var ikke alltid like enig, men stemmingen var alltid god, sier Sørvaag.

Hun forteller at hun og juryleder Dyrhaug ofte endte med å synge sanger.

- Vi har ikke fulgt vår egen personlige smak, men har lett etter sanger som folk synger, rundt leirbålet eller på konserter. Så må de være allsangvennlige, sier Sørvaag.

CD med finalistene

Hun har laget et potpurri av alle 40 finalistene - tatt en liten strofe fra hver. Alle de 40 finalistene er skrevet av norske komponister og blir framført på norsk.

Se og Hør skal lage en cd med de seks finalistene, som vedlegg til et blad.

- Dette er en kåring jeg tror og håper vil engasjere. Vi har valgt ut et knippe låter flere har et nært og sterkt forhold til, så det skal bli spennende å se hvilken låt som når helt til topps, sier Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten.

Juryen: Hanne Sørvaag, Ivar Dyrhaug, Sigrid Hvisten og Ole Evenrud.
Juryen: Hanne Sørvaag, Ivar Dyrhaug, Sigrid Hvisten og Ole Evenrud. Vis mer

- Jeg er svært spent. Nå er det opp til publikum å stemme. Jeg har en følelse av hvem som kan komme til å vinne, men jeg vil ikke si noe, sier Dyrhaug.

Suksess siden 2007

- Vi kranglet oss ned til 40 låter. Det var jævlig vanskelig. Det er så mange folkekjære sanger som folk har et forhold til, og vi måtte ha med et bredspektret utvalg innenfor allsangsjangeren, sier Ole Evenrud.

FÅ JENTER: Det er ikke mange kvinnelige artister med i denne kåringen, men Dollie De Luxe-jentene Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian er med. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FÅ JENTER: Det er ikke mange kvinnelige artister med i denne kåringen, men Dollie De Luxe-jentene Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian er med. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Han har vært involvert i TV 2s «Allsang på Grensen» siden starten.

- Vi startet i 2007, årets sesong blir den tolvte i rekken. Jeg fikk ideen fra Sverige, der de har «Allsang på Skansen». Det ble en suksess.

Regner med diskusjon

Han regner med at det blir diskusjon rundt lista på 40 låter. Slik er det alltid rundt slike lister, folk er uenige og mener den burde og kunne sett annerledes ut.

KLASSIKER: DumDum Boys er en kandidat med «Splitter pine». Foto: Jørgen Brynhildsvoll / Dagbladet
KLASSIKER: DumDum Boys er en kandidat med «Splitter pine». Foto: Jørgen Brynhildsvoll / Dagbladet Vis mer

- Ja, vi får nok høre det, sier Ole Evenrud.

- Det kan jo tenkes at jeg selv, om en stund, kommer på en helt opplagt kandidat. Men jeg tror juryen samlet sett har funnet fram til et utvalg som hele befolkningen kan enes om - mer eller mindre, sier Evenrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media