Anmeldelse: John Kåre Raake - «Isen»

Du kødder ikke ustraffet med Nordpolen

Iskald action om internasjonal maktkamp på Nordpolen fra manusforfatteren bak «Bølgen» og «Skjelvet».

TØFF HELT: John Kåre Raake har uttalt at hans forbilde for spesialsoldaten Anna Aune er Ripley fra «Alien»-filmene. Hun er med andre ord meget kompetent. Kanskje ville Raakes debutroman blitt bedre som film enn den er som roman. Foto: Privat
TØFF HELT: John Kåre Raake har uttalt at hans forbilde for spesialsoldaten Anna Aune er Ripley fra «Alien»-filmene. Hun er med andre ord meget kompetent. Kanskje ville Raakes debutroman blitt bedre som film enn den er som roman. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne boka er allerede en internasjonal vinner etter spektakulære, internasjonale budrunder og sammenligninger med de norske katastrofefilm-suksessene «Bølgen» og «Skjelvet». Dette fordi forfatteren er en av skribentene bak manus til disse intenst spennende, men ikke spesielt troverdige filmene.

Boka presenterer oss for den erfarne spesialsoldaten Anna Aune (36). Forbløffende kort tid etter at hun ble hardt skadd i Syria med påfølgende rekonvalesens på Sunnaas påtar hun seg å følge en 73-årig vitenskapsmann på en et år lang forskerferd med en luftputebåt over Nordpolen.

Banner og steiker

En tøff dame, som banner og steiker og røyker i smug mens hun kjemper mot posttraumatiske stresssymptomer. Hun er full av «undertrykt redsel og kontrollert paranoia» som har holdt henne «i live gjennom tre borgerkriger på to kontinenter». Mentalt sett er hun en slags blanding av frøken Smilla og Lisbeth Salander, virvlet inn i en story som har geografiske likhetstrekk med John Carpenters klassiske thriller «The Thing» og Alistair MacLeans «SOS Nordpolen».

Intrigen er hentet fra vår tid. Verdens stormakter slåss om ressursene som fins i Arktis. Innledningsvis får vi høre om en kineser på flukt gjennom isødet. Han har jobbet på en forskningsstasjon, der det skal vise seg at 12 av 14 arbeidere er brutalt myrdet. Idet han blir drept av en isbjørn i en scene som er grafisk skildret inntil det parodiske, klarer han å fyre av et nødbluss, som blir sett av de to nordmennene i luftputebåten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer