«Hver gang vi møtes»

- Du kommer til helvete

Artisten Trygve Skaug får ofte trusler fra Kristen-Norge.

HEDERSGJEST: Trygve Skaug er hedergjest i lørdagens «Hver gang vi møtes». Her er han omkranset av Hkeem (fra v), Hanne Krogh, Maria Mena, Arne Hurlen, Agnete Saba og Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Foto: TV 2
HEDERSGJEST: Trygve Skaug er hedergjest i lørdagens «Hver gang vi møtes». Her er han omkranset av Hkeem (fra v), Hanne Krogh, Maria Mena, Arne Hurlen, Agnete Saba og Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

I kveld er låtskriver, musiker og poet Trygve Skaug hedersgjest i «Hver gang vi møtes» på TV 2.

Der blir han sunget og bejublet av kollegene Hanne Krogh, Agnete Saba, Hkeem, Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Maria Mena og Arne Hurlen.

Andaktsholder og poet

Det er en rørt og til tider litt brydd artist vi blir kjent med, en som ikke er så glad for at spotlighten treffer ham. Lysluggen prøver gjerne å gjøre seg litt mindre enn de 190 cm han er.

- Det er litt ubehagelig å være hovedpersonen i et helt program, sier Trygve Skaug til Dagbladet.

Han er blitt en populær artist, siden han i 20-åra slo gjennom som frontfigur i bandet St. Morrtiz. I om lag ti år har han vært soloartist, og kjent for sine personlige og gjenkjennelige tekster. Han er har også vært andaktsholder i NRK, skriver poesi og har en fast diktspalte i Dagbladet Magasinet.

- Billett til helvete

- Jeg er kristen, en såkalt liberalt kristen. Jeg har et avslappet forhold til alkohol og til homofilt ekteskap, og forsøker å være inkluderende i min tro, sier Skaug, som heller vil stille spørsmål enn å utbasunere bastante utropstegn.

TIL HELVETE: Trygve Skaug på padletur. Noen kristne mener at han er på dypt vann, og skal enda dypere og lenger ned: til helvete hvor han skal brennes i all evighet. Foto: TV2
TIL HELVETE: Trygve Skaug på padletur. Noen kristne mener at han er på dypt vann, og skal enda dypere og lenger ned: til helvete hvor han skal brennes i all evighet. Foto: TV2 Vis mer

Men for enkelte kristne og i noen kristelige miljøer faller hans tro og tolkninger tungt.

- Jeg får jevnlig brev i posten med billett til helvete. Der står det svart på hvitt at det jeg driver med er så galt at jeg vil komme til helvete. Men jeg tror Gud skapte menneskene og kjærligheten - uansett hvilken form den tar, bare det er sunn og god kjærlighet. Hvis ikke det hører sammen, får jeg ikke Gud til å gå opp, sier han i programmet.

Han legger til at han er svært skeptisk til slike skråsikre mennesker. Derfor tegner han et spørsmålstegn over sin tro, og ikke et utropstegn.

Kristne nettroll

Trygve kom til verden for 36 år siden i Trøgstad som den minste i en søskenflokk på fire. I voksen alder flyttet han til nabobygda Ørje, der han nå bor sammen med kone og tre barn i alderen fire, åtte og tolv år.

Han vokste opp i et romslig kristent hjem og med foreldre tilhørende statskirken.

- Det er blitt en del, både brev og e-post, fra kristne mennesker med holdninger langt unna mine. Det fins varianter av nettroll i menigheter også. Reaksjonene kommer først og fremst på mitt liberale syn på homofili, sier han.

Kontrollert og sensurert

Etter radioandakter har han mottatt det han beskriver som «gufne oppgulp», fordi han forsvarer kjærligheten - også den mellom mennesker av samme kjønn. Han forteller også at han er blitt forsøkt kontrollert og sensurert av arrangører når han har opptrådt på bedehus eller i kristelige forsamlinger.

- Da har jeg fått høre at det livet jeg lever og forsvarer garantert gir en plass i helvete.

- Jeg er en liberal kristen, men ikke akkurat en rebelsk mann. Jeg synes slike utsagn og debatter er trist og sårende. Men det er bedre at jeg får slike brev, enn et en 16-åring i en menighet, en som kanskje er usikker på sin seksualitet, skal motta dem. Det kan jo skape traumer for unge, sårbare mennesker, sier Skaug.

Fordommer mot «Staysman»

Trygve Skaug innrømmer at han fikk sine egne fordommer i fleisen i møte med Stian «Staysman» Thorbjørnsen, som han ble veldig godt kjent med i løpet av de to ukene de tilbrakte sammen seinsommeren i fjor på Kjærnes gård i Østfold.

- Det var godt å si unnskyld til ham, sier Skaug, og legger til:

- Jeg hadde ikke truffet han, men kjente ham som artist, trodde jeg - og tilla ham holdninger han ikke hadde. Da jeg gikk gjennom sangene hans, så jeg at han aldri sier noe stygt om andre, og hvis han fleiper med noen - så er det ham selv. Staysmans prosjekt er å ha det moro og være seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer