DEBATT

Debatt: Gruvedrift i Kvalsund (Nussir)

Du kunne like godt hengt flagget vårt på halv stang, Trine

Gruvedrift er en krigserklæring mot økosystemet.

DEMONSTRASJONER: - Kniven mot strupen og dolken i ryggen på samisk næring, kultur og livsstil, skriver artikkelforfatteren om tillatelsen til å dumpe 17 lastebillass med giftig gruveavfall hver time, hver dag i Reppafjorden, 20 år fram i tid. Det har vært flere demonstrasjoner mot avgjørelsen, her fra Natur og Ungdoms markering foran Slottet i Oslo sist fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: - Kniven mot strupen og dolken i ryggen på samisk næring, kultur og livsstil, skriver artikkelforfatteren om tillatelsen til å dumpe 17 lastebillass med giftig gruveavfall hver time, hver dag i Reppafjorden, 20 år fram i tid. Det har vært flere demonstrasjoner mot avgjørelsen, her fra Natur og Ungdoms markering foran Slottet i Oslo sist fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som representant for Venstre – et parti som prioriterer miljø og profilerer seg som et miljøvennlig parti – òg som kultur - og likestillingsminister, vil jeg si at Trine potensielt bidrar til en Grande feil. I sine respektive ministerposter ivaretar Trine Skei Grande ikke det samiske folk verken i kultur– eller likestillingsperspektiv.

SAMISK UNGDOMSPOLITIKER: Ole-Henrik Lifjell.
SAMISK UNGDOMSPOLITIKER: Ole-Henrik Lifjell. Vis mer

6. februar observerte jeg at ministeren på sin Instagramkonto gratulerte det samiske folk med dagen, med flagget vårt i handa. Trine, her må du ta grep eller heise flagget på halv stang.

Nærings– og fiskeridepartementet har gitt driftskonsesjon for gruvedrift i Kvalsund (Nussir). De som ikke er kjent med saken: Det dreier seg om å dumpe 17 lastebillass med giftig gruveavfall hver time, hver dag i Reppafjorden, 20 år fram i tid. Ikke bare er det en miljøkriminalitet og en direkte krigserklæring mot økosystemet, det er også simultant kniven mot strupen og dolken i ryggen på samisk næring, kultur og livsstil.

Denne politikken bygger på premisser til mennesker som på ingen måte kan eller vil relatere seg til det å forvalte natur på en bærekraftig og forsvarlig måte. Å rasere naturen, forgifte fjorden og fordrive etablerte samiske næringer (som driver kanskje verdens mest økologiske og bærekraftige næring) betyr ingenting for regjeringa.

Vi har «topp-politikere» som drives av et kapitalistisk system hvor alt som kan gi økonomisk vekst blir verdsatt mer enn den jorda vi låner. Jeg vil oppfordre alle til å minne seg selv på prinsippet om bærekraft.

Vi mennesker er så heldige at vi får låne jorda, helt uten avgifter. Vår oppgave er å forvalte de ressursene som finnes rundt oss til å sikre at våre barn, barnebarn og etterkommere i 100 generasjoner vil kunne ha de samme mulighetene som oss i forhold til å drive bærekraftige næringer og leve minst like gode liv som vi i dag gjør.

Hvis man ser på grunnlovens § 108 står det: «Det paaligger Statens Myndigheter at lægge Forholdene til Rette for at den samiske Folkegruppe kan sikre og udvikle sit Sprog, sin Kultur og sit Samfundsliv». For å si det sånn, dette vedtaket legger ikke til rette for at den samiske folkegruppa kan sikre og videreutvikle sin kultur og sitt samfunnsliv.

Videre på regjeringen sine nettsider står det: «Hovedprinsippet til ILO-konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater er urfolks rett til å bevare og videreutvikle sin egen kultur, og myndighetenes plikt til å treffe tiltak for å støtte dette arbeidet. Norge ratifiserte konvensjonen i 1990».

Kort oppsummert sier dette i praksis at regjeringen bryter både nasjonale og internasjonale, rettslige forpliktelser på et vis som for meg blir en forlengelse av en stygg praksis som også blir omtalt som assimilering.

Argumentasjonen som ligger til grunn i denne saken er flere arbeidsplasser og kobberutvinning, som næringsminister Torbjørn Røe Isaksen omtaler som miljøforebyggende i den forstand at kobber brukes i mye av de teknologiske løsningene som elbiler, mobiler o.l. bruker. Å ødelegge natur, kvele bærekraftige og veletablerte næringer og dumpe gift i fjorder for så fremme det som noe som gagner miljøet – er en stygg løgn for å sno seg unna det å drive med miljøkriminalitet.

I kjølvannet av Alta-saken fikk det samiske folk i Norge et større vern i rettslig kontekst, med tanke på å være anerkjent og likestilt som ett av to folk som Norge er tuftet på. Det har nå gått 40 år siden den gang, og det virker å være den tiden det tar før man glemmer å ta lærdom av andres feil.

Vi står ovenfor et moderne overtramp fra statens hold i en samisk, rettslig kontekst. Jeg ønsker med dette å rette søkelyset mot Grande. Å være en representant for miljø og bærekraft på partiprogrammet vil medføre et ansvar ovenfor sine velgere og deres tillitt. I tillegg, som minister for kultur og likestilling har Grande sviktet trippelt dersom hun ikke jobber med å snu dette vedtaket.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer