- Du kunne ringt, Anne

Åsne Seierstad godtar ikke at Anne Holt kaller henne usolidarisk. Hun mener en telefon ville ha oppklart misforståelsen.

I et innlegg i VG lørdag hevder forfatter og forlagsgründer Anne Holt at Åsne Seierstad opptrådte grovt usolidarisk da hun i 2001 kom hjem fra Afghanistan med notatene til det som skulle bli «Bokhandleren i Kabul». Hun hevder Seierstad satte i gang en nasjonal budrunde blant norske forlag. Seierstad avviser kritikken som feilaktig.

- Da jeg kom hjem fra Afghantistan fikk jeg tilbud fra åtte norske forlag. Jeg var dødssliten og orket ikke å ta noe standpunkt over telefon. Da de tok opp tråden igjen over nyttår, var flere av tilbudene høynet. Det var ingen bevisst auksjonstrategi, sier Seierstad.

- Skjønner du at noen vil påstå at du presset opp prisen?

- Det spørsmålet vil jeg ikke svare på en gang. Jeg kom hjem en uke før jul, og fikk telefonene fra forlagene dagen etter. Når man har vært i en krig i flere måneder setter man seg ikke ned og tar stilling til slike spørsmål. Hvem er det som krever at jeg skal ta en bestemmelse på det da? spør Seierstad oppgitt over telefon fra Dallas, der hun dekker det amerikanske presidentvalget for Aftenposten.

- Dette er en auksjon

- Det Seierstad her beskriver er en auksjon og jeg synes det er veldig redelig av henne at hun innrømmer at det var det som var fremgangsmåten hennes. Dette har vært en ting som har blitt holdt hemmelig i norsk forlagsbransje og jeg er veldig glad for at noen står fram med dette, sier Anne Holt på telefon fra Spania.

- Seierstad vil nok ikke selv kalle det en auksjon?

- Bill Clinton hevdet også at han ikke hadde sex med Monica Lewinsky. Hvis man er veldig sliten, som alle forfattere er når de har skrevet en bok, så leverer man den til forlaget sitt, punktum finale. Jeg har den dypeste respekt for at man er mer sliten når man har vært i en krig en når man har kjempet mot et manus, men hennes beskrivelse av hva som skjedde er en bekreftelse av alt jeg har hevdet, sier Holt.

Grovt usolidarisk

Holts innlegg i VG var en reaksjon på mottakelsen som mange norske forfattere ga Piratforlaget, som Holt i forrige uke lanserte sammen med blant andre partner Tine Kjær og forfatterkollega Jan Guillou. Forlaget tar sikte på gi forfatterne en større andel av bokinntektene og stiller seg kritisk til hvordan de store forlagene favoriserer bestselgere. En forskjellsbehandling som de mener går utover debutanter og mindre salgbare forfattere.

- Det er grovt usolidarisk å sette i gang auksjoner og det har Seierstad gjort. Men det er en menneskerett å kunne være usolidarisk, sier Holt.

- Jeg gir 1,5 millioner av inntektene fra «Bokhandleren i Kabul» til hjelpearbeid og godtar ikke at Anne Holt kaller meg usolidarisk. Det å skrive er uansett ikke en solidaritetsaksjon. Enhver forfatter ønsker å ende opp med en best mulig bok, sier Seierstad.

Jon Michelet, Ingvar Ambjørnsen og Frode Grytten får også sine pass påskrevet i Holts innlegg. Verken Ambjørnsen eller Grytten ønsker å svare på kritikken. Michelet hevder at kritikken var godt ment.

- Anne Holt har en vennlig tone. Akkurat som de motforestillingene jeg hadde mot Piratforlaget, sier han.

OPPRØRT: - Jeg gir 1,5 millioner av inntektene fra «Bokhandleren i Kabul» til hjelpearbeid og godtar ikke at Holt kaller meg usolidarisk, sier Åsne Seierstad.
TIL ANGREP: Anne Holt mener Åsne Seierstad satte i gang budrunder blant bokforlagene