BRUKER BUNADEN: Tjenester nært folk, messer Senterpartiet. Var det derfor partiet, med den rødgrønne regjeringen, la ned seks fødeavdelinger, spør Anniken Hauglie. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i bunad under Stortingets spørretime 8. mai. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
BRUKER BUNADEN: Tjenester nært folk, messer Senterpartiet. Var det derfor partiet, med den rødgrønne regjeringen, la ned seks fødeavdelinger, spør Anniken Hauglie. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i bunad under Stortingets spørretime 8. mai. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Distrikts-Norge

Du la ned seks fødeavdelinger. Hvor var bunaden din da?

La oss snakke opp Bygde-Norge. Nye tall viser vekst i hele landet. Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum tar feil når de hevder at Norge sentraliseres og at distriktene utarmes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig møtte jeg Jørn på Brandbu på Hadeland. I mer enn tre år satt 26-åringen stort sett hjemme og spilte dataspill. Da kom angsten og usikkerheten.

På tross av store lese- og skrivevansker, har Jørn klart å skaffe seg fagbrev. Gjennom Hapro Jobb og Karriere fikk han til slutt innpass i arbeidslivet, og nå har han fått fast jobb som ekspedisjonsmedarbeider ved Trox Auranor i Nordre Brandbu. Fast jobb og fast inntekt har også gitt Jørn muligheten til å kjøpe seg nytt hus. Livet smiler.

Anniken Hauglie
Anniken Hauglie Vis mer

Historien om Jørn er ikke unik. Det går godt i Norge nå, og flere kommer seg i jobb. Ikke bare i sentrale strøk, men i hele landet. Mitt eget departement har kartlagt hvor stor veksten i sysselsettingen har vært, og hvor i landet den har kommet. Finansdepartementet har også regnet på hvor mange nye jobber som er skapt. Tallene viser at fra 4. kvartal 2016, til 4. kvartal 2018, har det blitt 106.000 flere jobber, hvorav om lag tre av fire har kommet i privat sektor.

Ser vi på fordelingen av jobbene, viser tallene at Distrikts-Norge i høyeste grad er med på veksten. Av de 30 kommunene som har hatt størst vekst i sysselsettingen det siste året, må samtlige karakteriseres som distriktskommuner. Nesten 90 prosent av kommunene har hatt vekst. Det har også blitt 10.000 færre midlertidig ansatte bare det siste året.

Denne virkelighetsbeskrivelsen rimer dårlig med det bildet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet forsøker å tegne av landet. Da regjeringen for om lag et år siden la fram revidert nasjonalbudsjett, snakket Senterpartiets leder om «sentralisering» og «svik av norske arbeidsplasser». Han gjentok mye av det samme budskapet nå ved framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett.

Med fasiten i hånd kan vi slå fast at Senterpartiet bommet – og fortsatt bommer. Senterpartiet tar grunnleggende feil når partiet påstår at regjeringen sentraliserer landet. Det har vært vekst i alle typer kommuner, over hele fjøla.

For å få hjulene i gang igjen etter oljekrisa, har regjeringen satset på omstilling, gründerskap og omfattende tiltak i den økonomiske politikken. Det ser vi har bidratt til oppsving i norsk økonomi, med økt aktivitet og vekst i sysselsettingen i hele landet. Men vi må gjøre mer.

Jeg har møtt en del ungdommer på bygda med hull i CV-en, som har slitt med å komme seg i jobb. Disse må vi hjelpe. Jeg oppfordrer derfor bedrifter i distriktene til å gi bygdeungdommen en sjanse. Dere skal vite at NAV står klar for å bistå, både med lønnstilskudd og andre virkemidler.

Jeg tar gjerne en debatt med Sp om hva som fremmer vekst og jobbskaping i distriktene. Men da må Sp også anerkjenne at dagens politikk har bidratt til at flere har kommet i jobb. Eller er det sånn å forstå at Sp ønsker å endre på sysselsettingspolitikken som vi nå ser gir resultater på bygdene?

Kjennetegnet på populisme er blant annet at man spiller på et reelt eller innbilt motsetningsforhold mellom folket ute i periferien, og den såkalte eliten i byene. I så måte er det fristende å klistre merkelappen «populistisk» på Senterpartiet.

Partiet poserer som bygdas parti, den lille mann og kvinnes forsvarer og talerør, mot en påstått sentraliserende, byforherligende regjering. Nå sist i saken om tilbudet til fødende. Men retorikken til Sp er litt for ofte hul, enkel og slagordpreget. Partiet later som om Oslo og byene stikker av med det meste, selv om hovedstaden bare kommer på 159-plass på statistikken over kommuner med størst jobbvekst. På den måten bidrar Senterpartiet til å skape unødige skiller – og å legge grobunn for konflikt – mellom by og land.

Tjenester nært folk, messer Senterpartiet. Var det derfor partiet som del av den rødgrønne regjeringen la ned fødeavdelinger i Steigen, Valdres, Orkdal, Rjukan, Nordfjord og Lærdal? Hvor var bunaden til Vedum den gang? Var det for å sikre tjenester nært folk at de rødgrønne i åra 2009–2013 bare flyttet 240 statlige arbeidsplasser ut av Oslo, mot 630 med dagens regjering? Og var det for å puste nytt liv i bygdene at Senterpartiet i sin tid var med på å legge ned om lag 9000 gårdsbruk?

Se på hva politikere gjør, ikke hva de sier, sier nå jeg.

I jakten på distrikt-stemmer later Sp nå også som om de er bilistenes parti. Men en forutsetning for å kjøre bil i distriktene er at det er veier å kjøre på. Denne regjeringen har økt samferdselsbudsjettet med 75 prosent. Det lukter nylagt asfalt i distriktene som aldri før. Det er viktig, ikke bare for at folk skal komme seg på jobb og rundt omkring i bygda, men også for det lokale næringslivet, som er avhengig av gode veier for å transportere varer til markedene.

Legg til at det i dag er 2800 flere politifolk enn da Sp styrte landet, og at rekordfå kommuner nå er på ROBEK-lista. Konklusjonen er åpenbar: denne regjeringen sørger for både tjenester og jobber nært folk.

Jeg synes dessverre Senterpartiet indirekte snakker ned distriktene. Partiets retorikk kan fort etterlate et inntrykk av at dommedag er nær der ute i landkommunene. At Bygde-Norge ikke er livskraftig, men puslete og veik. Men det er langt fra tilfelle. Det spirer og gror i distriktene, nye jobber skapes og arbeidsfolk på bygdene viser en enestående evne til omstilling.

Faktum er at kommunene de siste åra har hatt sterk vekst og solide resultater. Sant å si skjønner jeg ikke at Distrikts-Norge finner seg i å bli snakket ned på den måten Sp implisitt gjør. Det er definitivt liv laga i distriktene, og det skal det fortsette å være. Når jeg besøker de små kommunene, blir jeg imponert over evnen til å tenke nytt og å skape ny virksomhet.

Det håper jeg også Senterpartiet gleder seg over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer