DEBATT

Debatt: Distrikts-Norge

Du la ned seks fødeavdelinger. Hvor var bunaden din da?

La oss snakke opp Bygde-Norge. Nye tall viser vekst i hele landet. Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum tar feil når de hevder at Norge sentraliseres og at distriktene utarmes.

BRUKER BUNADEN: Tjenester nært folk, messer Senterpartiet. Var det derfor partiet, med den rødgrønne regjeringen, la ned seks fødeavdelinger, spør Anniken Hauglie. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i bunad under Stortingets spørretime 8. mai. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
BRUKER BUNADEN: Tjenester nært folk, messer Senterpartiet. Var det derfor partiet, med den rødgrønne regjeringen, la ned seks fødeavdelinger, spør Anniken Hauglie. Her er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i bunad under Stortingets spørretime 8. mai. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig møtte jeg Jørn på Brandbu på Hadeland. I mer enn tre år satt 26-åringen stort sett hjemme og spilte dataspill. Da kom angsten og usikkerheten.

På tross av store lese- og skrivevansker, har Jørn klart å skaffe seg fagbrev. Gjennom Hapro Jobb og Karriere fikk han til slutt innpass i arbeidslivet, og nå har han fått fast jobb som ekspedisjonsmedarbeider ved Trox Auranor i Nordre Brandbu. Fast jobb og fast inntekt har også gitt Jørn muligheten til å kjøpe seg nytt hus. Livet smiler.

Historien om Jørn er ikke unik. Det går godt i Norge nå, og flere kommer seg i jobb. Ikke bare i sentrale strøk, men i hele landet. Mitt eget departement har kartlagt hvor stor veksten i sysselsettingen har vært, og hvor i landet den har kommet. Finansdepartementet har også regnet på hvor mange nye jobber som er skapt. Tallene viser at fra 4. kvartal 2016, til 4. kvartal 2018, har det blitt 106.000 flere jobber, hvorav om lag tre av fire har kommet i privat sektor.

Ser vi på fordelingen av jobbene, viser tallene at Distrikts-Norge i høyeste grad er med på veksten. Av de 30 kommunene som har hatt størst vekst i sysselsettingen det siste året, må samtlige karakteriseres som distriktskommuner. Nesten 90 prosent av kommunene har hatt vekst. Det har også blitt 10.000 færre midlertidig ansatte bare det siste året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer