DEBATT

Debatt: Klima

Du lurer ingen, Erna

Klimapolitikken har i tretti år vært preget av selvskrytende regjeringer som har levert null utslippskutt.

LIGGER ETTER: De norske utslippene av klimagasser ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020, tre til fem millioner tonn mer enn målet fra klimaforliket fra 2012, skriver Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Ola Vatn / NTB Scanpix
LIGGER ETTER: De norske utslippene av klimagasser ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020, tre til fem millioner tonn mer enn målet fra klimaforliket fra 2012, skriver Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Ola Vatn / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg har ingen planer om å bryte denne tradisjonen, selv om hun har et historisk sterkt mandat fra befolkningen til å gjennomføre effektiv klimapolitikk.

Ett år etter at FNs klimapanel kom med sin 1,5 graders-rapport, og bare to uker etter at sju millioner mennesker over hele kloden deltok på klimastreik, ble statsbudsjettet for 2020 lagt fram. Nå skulle regjeringen Solberg svare på hva den norske regjeringens plan for store utslippskutt er.

Svaret finner man på side 89 i nasjonalbudsjettet: de norske utslippene av klimagasser ventes å ligge på 51 millioner tonn i 2020, tre til fem millioner tonn mer enn målet fra klimaforliket fra 2012. I stedet for å innfri sine egne mål om å kutte utslippene med 45 prosent innen 2030, legger de opp til 18.8 prosent kutt sammenliknet med 2005.

Sagt på norsk: Regjeringen har gitt opp. I stedet for store klimakutt, lar de det være opp til andre å rydde opp.

Vi har akkurat lagt bak oss en valgkamp hvor parti etter parti har forsøkt å grønnvaske seg selv: «Klimapartiet Høyre», «Menneskeskapte klimaløsninger fra Venstre», til og med Siv Jensen sier «Klima er en av vår tids hovedutfordringer». Men hvis man satser på utslippsfest framfor reelle kutt når man har makt, så hjelper det lite snakke seg hes på uttrykk som «bærekraft», «det grønne skiftet» og «klimavennlig».

Høstens valg har vist at velgerne gjennomskuer slikt. Den grå regjeringen fortsetter likevel med mer av det samme, «Se hvor flink vi er med elbiler». «Bare vent, snart kommer el-fergene.» «Hvorfor er dere så sure? Vi gir jo 50 millioner til nattog!» Men det er vanskelig å spinne seg ut av fasiten: Etter seks år med borgerlig styre må barna ta til gatene for å få politikerne til å våkne fra sin oljefyrte dvale.

Fortsetter det på denne måten vil de etablerte partiene bidra til mer flom, mer ekstremvær, flere mennesker på flukt og et norsk arbeidsmarked som ikke er forberedt på omveltningene som vil komme. Mens de fortsetter å fortelle verden hvor flinke de er.

Du lurer ingen, Erna. Høyre har ingen plan om å være et ansvarlig styringsparti i vår tid, og lose oss trygt ut av klimakrisen. Til det trengs det nye løsninger, tvunget fram av klimastreikere og alle som har fått nok av 30 års tafatt klimapolitikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer