Du må skynde deg for å få sett favoritt-programmet

«Storbynatt» - og andre populære program - forsvinner fra NRK nett-tv etter én måned.

BEGRENSET: 130 000 har nå sett første program av Storbynatt. De andre må skynde seg - for programmet ligger bare tilgjengelig på nett-tv i én måned. Foto: Lars Eivind Bones
BEGRENSET: 130 000 har nå sett første program av Storbynatt. De andre må skynde seg - for programmet ligger bare tilgjengelig på nett-tv i én måned. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

NRKs nett-tv har vært en gullgruve for seere på jakt etter sine gamle favorittprogrammer.

Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Atle Antonsens «Ut i vår hage 2» fra 2008 ligger fortsatt tilgjengelig, og er blant de mest populære på NRKs nett-tv med over 200 000 avspillinger av flere av episodene.

Nå må du i økende grad være tidlig ute for å få med deg programmene på NRKs nettside.

Tufte Johansen og Eias nye «Storbynatt»-programmer ligger tilgjengelig i én måned, i likhet med de fleste andre serier som er laget av eksterne produsenter. Første program er allerede sett av over 130 000 på nettet.

- Ikke bare i publikums interesse
- Ut i vår hage 2 hadde NRK-medarbeidere i de aller fleste ledd, og ble laget i en tid da det ikke var like stor bevissthet rundt rettigheter til nett-tv. Nå er det litt annerledes, og det er kanskje ikke bare i publikums interesse, sier sjef for eksterne produksjoner i NRK, Petter Wallace.

Programmet «Sigrid søker kjæreste» er nå ferdig på tv, og kun de siste episodene er nå tilgjengelig på nett. Arbeidet med tilgjengelighet på nett er blitt et stort arbeidsområde for kringkastere.

- Dette er et problem kringkastere i alle land har. Vi må forhandle om mer enn bare den vanlige visningen, fordi seermønsteret har flyttet seg. Vi pleier å holde oss til en mal - én måned etter siste visning, og det pleier vi å få, sier Wallace og legger til:

- Vi ønsker å være på parti med seerne, men samtidig forstår vi at rettighetshavere ser verdier i dette - og at de kanskje frykter det vil gå ut over omsetning av for eksempel en dvd-utgivelse.

Unge ser tv på nett
NRK-produksjoner som «Radioresepsjonen på tv», «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» og «Trekant» har ingen tidsbegrensninger på nett-tv.

«Nytt på nytt», «Beat for beat» og «Maestro», alle sammen NRK-produksjoner, har imidlertid tidsbegrensninger. Det er fordi de er basert på innkjøpte konsepter.

- Trafikken på nett-tv er i høyeste grad viktig for NRKs samlede trafikk på nett. Yngre seere oppgir nett-tv som det viktigste stedet der de ser våre programmer. Derfor er det viktig for oss å få så gode avtaler som mulig, sier Wallace.