Anmeldelse: «iHUMAN»

Du mister nattesøvnen

Norsk dokumentarfilm om et skrekkscenario fra virkeligheten.

SKREMMENDE UTSIKTER: Den norske dokumentaren viser utviklingen av kunstig intelligens. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«iHUMAN»

Dokumentar

Regi: Tonje Hessen Schei
Premieredato: 13. mars 2020
Aldersgrense: 12 år
Orginaltittel: «iHUMAN»

«En nifs vekker»
Se alle anmeldelser

FILM: Det er ingen overdrivelse å hevde at virkeligheten overgår fiksjonen når man ser Tonje Hessen Scheis «iHUMAN». I denne dystopiske dokumentaren – skrekkfilmen, vil jeg ikke nøle med å kalle den – har hun intervjuet 70-80 av verdens pionerer innen fenomenet kunstig intelligens (AI/KI).

Forskerne framstår som både spinnville og skruppelløse gærninger, alternativt som avhoppere og varslere fra en teknologisk industri som er gått av hengslene. Du mister nattesøvnen av denne filmen. Tonje Hessen Schei har tidligere gjort seg bemerket med dokumentaren «Drone» (2014) om militær våpenteknologi, så hun kjenner sakskomplekset og aktørene.

Ute av kontroll

Takket være KI er en håndfull mennesker i firmaer som Google, Facebook, Amazon, Microsoft, IBM etc. i stand til å styre hva milliarder av oss andre tenker. Framfor å tjene menneskeheten, tjener denne industrien på oss. KI-aktørene er i utgangspunktet høyteknologiske markedsførere som spinner helt ut av kontroll og brukes til algoritmisk overvåking, hjernevasking, spionasje, drap og globale diktaturer, ifølge varslere.

Homo-ansikt

Filmen presenterer kontroversielle skikkelser, som Michal Kosinski, datapsykologen som var sentral for Cambridge Analyticas manipulering av Brexit-avstemningen og USA-valget i Trumps favør. Nå utvikler han en metode som «gjenkjenner» homofile og lesbiske på ansiktsformen. At Kina allerede har tatt ansiktsgjenkjennelse i bruk til politisk overvåking er velkjent. Mer skrekkinngytende er utviklingen av såkalt «deep fake», der en falsk stemme kan legges på et kjent ansikt, slik at man kan spre et hvilket som helst budskap fra en politiker. Slik forvitres sannheten. «Fake news» blir umulig å avsløre.

I tillegg kommer teknologigigantenes farlige engasjement innen militærindustrien. Det kan innvendes at «iHUMAN» er for dystopisk. Jeg velger å se den som en vekker, der risiko og faresignaler er glitrende dokumentert.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer