<strong>KAN HA OVERVÅKET REGJERINGEN:</strong>  Statsminister Jens Stoltenberg og  arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens datatrafikk kan ha vært overvåket av FOST. Foto:SCANPIX
KAN HA OVERVÅKET REGJERINGEN: Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens datatrafikk kan ha vært overvåket av FOST. Foto:SCANPIX Vis mer

Du overvåkes, du også

Jan Omdahl kommenterer Forsvarets mulige overvåking av regjering og kongehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Når avsløringene av overvåkingsvirksomheten i regi av Forsvarets sikkethetstjeneste (FOST) vekker slik oppsikt og harme, er det dels fordi selve saken er sensasjonell og politisk skandaløs.

Men skandalen har også en annen dimensjon. Den minner oss om hvor sårbart det moderne nettverkssamfunnet er for overvåking og andre anslag mot den enkelte borgers rettssikkerhet - og hvor lite synlig dette viktige spørsmålet er i samfunnsdebatten.

FOR MANGE virker nok tanken om at vanlige borgeres nettbruk skal være gjenstand for systematisk overvåking skremmende. Det er slikt vi forbinder med totalitære regimer som ønsker å kontrollere og begrense borgernes handlefrihet, ikke med et åpent demokrati.

Retten til å kommunisere privat, og til beskyttelse mot overvåking, er grunnleggende for lovlydige borgere i den demokratiske rettstaten.

Men de siste årene har en rekke ulike intitativ fra politisk og privat hold, både i Norge og internasjonalt, bragt oss noen viktige og poetesielt farlige skritt nærmere et slikt overvåkingssamfunn.

EN FELLESNEVNER for intitiativene er at de har til hensikt å «beskytte» enten samfunnsfellesskapet eller private aktører mot effektene av den disruptive internetteknologien.

Noen tiltak er rettet inn mot trusselen fra internasjonal terrorisme og organisert kriminalitet. Den omstridte svenske FRA-loven innebærer at all tele- og internettrafikk overvåkes, med sikte på å fange opp trusler mot rikets sikkerhet.

Loven rammer også nordmenns nett- og telefonbruk, som ofte rutes via Sverige.

EUs omstridte telekompakke kan også få dramatiske følger for personvernet på nettet. Skjønt et tillegg som fastslår at man ikke kan utestenges fra nettet eller få sin nettilgang begrenset uten en rettslig kjennelse - nøyaktig det motsatte av franskmennenes såkalte «three strikes»-lov - regnes som en foreløpig seier for dem som kjemper mot en privatisering av rettstilstanden på nettet.

Her hjemme må politikerne i tida som kommer forholde seg til EUs datalagringsdirektiv, som Datatilsynets direktør Georg Apenes senest i onsdagens Dagbladet karakteriserte som «enda et skritt inn i overvåkningssamfunnets rettsvilkårlige mørke».

DIREKTIVET pålegger alle nettleverandører å langtidslagre informasjon om hvem du snakker med på på telefon, hvem du kommuniserer med via epost og hvor du befinner deg når du gjør det. Det samme gjelder din IP-adresse og tidspunkter for på- og avlogging på nettet.

Her beveger man seg fra et etterforskningsprinsipp til et generelt overvåkingsprinsipp i kampen mot kriminalitet: Vi overvåker deg, i tilfelle du gjør noe galt.

Andre tiltak kommer etter tung lobbyvirksomhet fra den internasjonale underholdningsindustrien, som krever at både offentlige myndigheter og private aktører i nettindustrien assisterer i kampen mot piratkopiering og deling av opphavsrettslig beskyttet materiale..

Følgen er at vanlige rettskafne borgeres nettbruk kan overvåkes, i jakten på dem som bryter åndsverksloven.

Samtidig er vi vitne til en privatisering av rettspleien, blant annet gjennom at underholdningsindustriens advokater gis fullmakt til å drive virksomhet som tidligere var forbehold politiet.

<strong>KAN HA OVERVÅKET KONGEFAMILIEN:</strong>  Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, og Kong Harald. Foto: Knut Falch / SCANPIX
KAN HA OVERVÅKET KONGEFAMILIEN: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja, og Kong Harald. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Private nettoperatører pålegges også overvåkingsoppgaver. I Frankrike risikerer fildelere å miste sin internettilgang, og dermed adgangen til en rekke rettigheter i det digitaliserte samfunnet. Systemet baserer seg på at private nettleverandører systematisk overvåker sine kunder.

I MOTSETNING
til overvåkingen i regi av Forsvarets sikkerhetsjeneste, gjennomføres en rekke overvåkingstiltak i full åpenhet og i henhold til demokratiets spilleregler. Men det gjør dem ikke uproblematiske.

Kanskje kan den sannsynlige overvåkingen av landets mektigste føre til økt debatt også om vanlige borgeres personvern og rettssikkerhet i nettalderen.

<strong>OVERVÅKES AV MANGE:</strong>  Også du kan overvåkes.
OVERVÅKES AV MANGE: Også du kan overvåkes. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer