Du overvåkes, du også

Jan Omdahl kommenterer Forsvarets mulige overvåking av regjering og kongehus.

KAN HA OVERVÅKET REGJERINGEN:  Statsminister Jens Stoltenberg og  arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens datatrafikk kan ha vært overvåket av FOST. Foto:SCANPIX
KAN HA OVERVÅKET REGJERINGEN: Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens datatrafikk kan ha vært overvåket av FOST. Foto:SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Når avsløringene av overvåkingsvirksomheten i regi av Forsvarets sikkethetstjeneste (FOST) vekker slik oppsikt og harme, er det dels fordi selve saken er sensasjonell og politisk skandaløs.

Men skandalen har også en annen dimensjon. Den minner oss om hvor sårbart det moderne nettverkssamfunnet er for overvåking og andre anslag mot den enkelte borgers rettssikkerhet - og hvor lite synlig dette viktige spørsmålet er i samfunnsdebatten.

FOR MANGE virker nok tanken om at vanlige borgeres nettbruk skal være gjenstand for systematisk overvåking skremmende. Det er slikt vi forbinder med totalitære regimer som ønsker å kontrollere og begrense borgernes handlefrihet, ikke med et åpent demokrati.

Retten til å kommunisere privat, og til beskyttelse mot overvåking, er grunnleggende for lovlydige borgere i den demokratiske rettstaten.

Men de siste årene har en rekke ulike intitativ fra politisk og privat hold, både i Norge og internasjonalt, bragt oss noen viktige og poetesielt farlige skritt nærmere et slikt overvåkingssamfunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.