Du retter pistolen mot feil aktør

Eugene Brandal Laran svarer Gudleiv Forr om avisdød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gudleiv Forr har i dag en kommentar i papiravisa, der han frykter for papiravisenes framtid og tviler på at nettavisene kan sikre opplyste og informerte borgere.

«Det er noe langt mer uforpliktende over lesernes forhold til en nettavis enn i forholdet til en papiravis. Nettet har ingen identitet på samme måte som den redigerte totalpakke i papir. Nettet er jo uten begynnelse og slutt», skriver Forr.

Når man ikke er helt sikker på hvem som skal skytes, kan man med fordel senke pistolen. I dag retter Gudleiv Forr den mot feil aktør.

For hvis det er én kanal der det faktisk utvikles forpliktende forhold mellom leser og redaksjon, er det på nettet.

Vi streber etter å delta i diskusjonen med leserne, vi lytter ofte til deres ønsker og tilbakemeldinger når vi gjør endringer (noen eksempler her, her, her og her). Mange av oss bruker sosialer medier for å samtale med mange hundre lesere som har en interesse av Dagbladet.no som ikke bare begrenser seg til innholdet i sakene.

Jeg twitrer fra utgavesjefstolen hos db.no, og får gode, viktige og noen ganger korrigerende tilbakemeldinger fra de 500 personene som følger meg der. Denne kommentaren ble gjort tilgjengelig for mine følgesvenner der før den ble publisert på db.no, slik at de kunne komme med forslag til endringer.

Vi innså tidlig at nettet ikke kunne ha en ovenfra og ned-holdning til leserne. Det er alltid lesere der ute som kan mer enn oss. De gir oss tilbakemeldinger som vi prøver å lytte til, de er med på å gjøre oss bedre.

For det er i diskusjonen med leserne vi bygger Dagbladets identitet på nett - stein for stein. Og det er så langt fra et uforpliktende forhold, som vi kan komme.

Forr skriver at han har hørt lite om undersøkende journalistikk i nettmediene. Det skyldes trolig at vi i mange år var papiravisas stebarn.

Selvfølgelig bør vi bli mye bedre til å avsløre, undersøke og grave. Det er fortsatt langt fram til der vi bør være. Men vi er på vei.

De to siste årene har papiravisa og nettutgaven til Dagbladet vært representert på Skup- konferansen (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) med like mange (eller få) kandidater.

Den siste uka er det journalister i Dagbladets nettutgave som har avslørt hvem David Weiss egentlig var, en sak som også ble slått opp på forsida i papir. Det er nettet som i hovedsak har ført Aker-saken - også i papir.

Dette er ikke to unntak, nettjournalistene bidrar i dag i like stor grad til papiravisa, som papirjournalistene gjør til nettet. Og de aller fleste er kommet til den konklusjon at begge parter trenger hverandre, slik mediebildet ser ut i dag.

Forrs kommentar «Jeg har ennå til gode å høre noen spørre: Hva sto på nettet i dag?» blir som om jeg skulle sagt at det er mange år siden jeg har hørt noen si «Er det noe nytt i avisa i dag».

Det handler til sjuende og sist om at vi har ganske forskjellig omgangskrets.

Men det største problemet, er at debatten om leserstrømmen fra papir nok en gang blir dratt inn i et småmelankolsk depresjon, der nettavisene utpekes som den store stygge ulven, og der alt var mye bedre før.

Forr gjør den feilen at han dømmer nettet ut fra hva det en gang var. Ikke ut fra hva det vil bli.

Hvis vi skal komme noen vei, må mediehusene løfte hodet fra den ti år gamle debatten om kannibalisering og jobbe for å bygge opp og styrke merkevaren - og ikke minst troverdigheten.

Og da må vi først kunne enes om at det ikke er formatet som bestemmer kvaliteten. Det er journalistikken.

Det er den vi må kjempe for, løfte og forsvare. Vi må gjøre oss fortjent til leserne.

Sammen.

PS! Les også kommentaren til redaktør Anders Brenna i Teknisk Ukeblad, Slik blir fremtidens journalistikk

Vi må kunne enes om at det ikke er formatet som bestemmer kvaliteten, skriver Dagbladet.nos Eugene Brandal Laran. Foto: Radu Razvan via Scanpix
Vi må kunne enes om at det ikke er formatet som bestemmer kvaliteten, skriver Dagbladet.nos Eugene Brandal Laran. Foto: Radu Razvan via Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer