Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Du ser vel hvem som slår an tonen med Lene Alexandra?

Akkurat nå vitner han som sakkyndig i 22.juli-saken.

- SPILLER PÅ FLERE STRENGER: Agnar Aspaas er ikke bare en dreven psykiater, han kan også håndtere en kontrabass. Få har visst at Aspaas har spilt inn plate med Lene Alexandra. Foto: Rolf Ørjan Høgset
- SPILLER PÅ FLERE STRENGER: Agnar Aspaas er ikke bare en dreven psykiater, han kan også håndtere en kontrabass. Få har visst at Aspaas har spilt inn plate med Lene Alexandra. Foto: Rolf Ørjan Høgset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Lene Alexandra synger veldig fint, sier Agnar Aspaas til Dagbladet, bare minutter etter at psykiater Synne Sørheim avsluttet sin forklaring i Oslo tingrett torsdag.

Det norske folk kjenner ham som en av de sakkyndige som har vurdert den mentale helsetilstanden til Anders Behring Breivik. Men multikunstneren Aspaas er også en lidenskapelig kontrabasspiller.

- Musikk har vært viktig for meg bestandig, forteller Aspaas, som også er med på en video med Lene Alexandra.

På coveret Psykiateren har i en årrekke spilt semiprofesjonelt med jazzmusikere, men nylig fikk han et overraskende bekjentskap innenfor den musikalske verden. Da Lene Alexandra bestemte seg for å gi ut jazzplate, var Aspaas nemlig en av musikerne som ble hentet inn.

- Jeg føler meg heldig som fikk med en så dyktig kontrabassist på min EP «Try to catch me», sier Lene Alexandra til Dagbladet.

Den profilerte psykiateren er til og med plassert på coveret, men terrorsaken stakk kjepper i hjulene for videre turnévirksomhet og samarbeid.

MULTITALENT: Psykiater Agnar Aspaas har også spilt kontrabass i bandet til Lene Alexandra. Selv under rettssaken klarer ikke Aspaas å legge kontrabassen helt fra seg. Foto: Rolf Ørjan Høgset
MULTITALENT: Psykiater Agnar Aspaas har også spilt kontrabass i bandet til Lene Alexandra. Selv under rettssaken klarer ikke Aspaas å legge kontrabassen helt fra seg. Foto: Rolf Ørjan Høgset Vis mer

- Denne hendelsen inntraff da vi skulle legge siste kronen på verket og derfor ble ting litt forsinket i forhold til planen. Jeg visste ikke noe om at Agnar var innblandet i denne saken før i vinter, da vi skulle planlegge plateslipp. Vi måtte derfor hente inn vikar siden Agnar ikke kunne fortsette å være en del av bandet, forteller Lene Alexandra.

Øver under rettssaken Aspaas bekrefter at han har måttet ta en pause fra jazzspillinga på grunn av den omfattende rettssaken, men selv om det stormer rundt tilregnelighetsspørsmålet klarer han ikke å holde fingrene unna kontrabassen når retten er hevet.

- Jeg har måttet si nei til jobber og hente inn vikarer. Men jeg øver hele tiden så jeg holder meg sharp, og jeg har jobber utover sommeren, sier Aspaas.

Det er ingen konkrete planer for et videre samarbeid mellom de to, men Lene Alexandra håper at de kan jobbe sammen igjen i framtiden.

- Jeg syns kombinasjonen psykiater og musiker er utrolig spennende, og jeg syns det var veldig hyggelig å kommunisere med Agnar. Han er en smart og talentfull mann, sier Lene Alexandra, som selv var i platestudio da tragedien inntraff forrige sommer.

- Jeg ble rørt da jeg hørte resultatet av arbeidet musikerne mine hadde gjort. Det er så vakkert! 

- Modig Nå ønsker hun Aspaas lykke til videre i rettssaken. I dag forklarer Aspaas og kollega Terje Tørrisen seg om deres sakkyndigrapport.

De har - i motsetning til Sørheim og Husby - konkludert med at Breivik er tilregnelig.

VITNER I DAG: Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNER I DAG: Anders Behring Breivik lytter til rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som forklarer seg i rettssal 250 i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har stor respekt for Agnar og syns han er modig som tok på seg dette oppdraget. Selvfølgelig ønsker jeg Agnar lykke til, sier Lene Alexandra.

RETTSPSYKIATERNE: Tre av de fire rettspsykiaterne. Fra høyre: Torgeir Husby, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RETTSPSYKIATERNE: Tre av de fire rettspsykiaterne. Fra høyre: Torgeir Husby, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!