I GANG:  Innspillingen av «Jeg reiser alene» - filmen basert på «Charlotte Isabel Hansen» er godt i gang. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet
I GANG: Innspillingen av «Jeg reiser alene» - filmen basert på «Charlotte Isabel Hansen» er godt i gang. Foto: Håkon Eikesdal/ DagbladetVis mer

- Du skal føle at du har vært på fest hos livet

Filminnspillingen av Tore Renbergs roman «Charlotte Isabel Hansen» er i gang.

|||- Min egen datter var uten tvil avgjørende for historien. Hadde ikke min datter Petra kommet til verden hadde nok ikke romanfiguren Charlotte Isabel gjort det heller. Hun har lånt både lynnet og energien fra Petra, forteller «Mannen som elsket Yngve»-forfatter Tore Renberg.

Ny film Den andre filmen om karakteren Jarle Klepp har fått navnet «Jeg reiser alene» og er basert på boka «Charlotte Isabel Hansen» fra 2008. Nå er innspillingen godt i gang, og filmen forventes å være klar for kino i februar 2011.

Her får Jarle, nå en arrogant litteraturstudent, plutselig kjennskap til at han er far til ei syv år gammel jente, unnfanget på en svært fuktig kveld flere år i forveien. Nå må leiligheten med Fritz Lang og Joy Division på veggene, og Proust i bokhyllene også huse ei lita datter.

Ingen science fiction - Jeg er en selvbiografisk forfatter og tar utgangspunkt i mitt eget liv når jeg skriver. Noen ganger blir det skremmende tett, andre ganger er det bare rammene jeg låner. Men det er dette som er talentet mitt, jeg er ikke science fiction-forfatter, forteller Renberg.

Nettopp derfor ble det også naturlig å gi Jarle ei datter.

- Men min Petra kom ikke til verden på samme måten, understreker Renberg.

Lo i seks måneder - Denne boka var en godtepose for meg å skrive! Jeg trengte ikke være så streng, men kunne slippe løs hundene, kattene og sommerfuglene samtidig. Jeg tror den stikker seg ut i mitt forfatterskap som en slags sukkerbombe.

Det var bildet av den smått arrogante, 25 år gamle Jarle Klepp i møte med 7 år gamle Charlotte Isabel som skulle feire bursdag, som dukket opp i hodet til Renberg.

- Boka bare skrek etter å bli skrevet og jeg lo i seks måneder mens jeg gjorde det. Jeg håper det føles likt for de som ser filmen. Jeg håper de føler at de har vært på fest hos livet.

En stor presang Renberg synes det er betryggende å selv få skrive manuset til filmen, og han er trygg på at resultatet blir noe han er fornøyd med.

- Man må være veldig innstilt på at film og litteratur er sabla forskjellig, men så lenge krafta i historien blir formidlet er jeg fornøyd. Det hele føles som en stor presang! Det er utrolig rart med tanke på at det er et ensomt arbeid å sitte å koke opp historien, også plutselig er den her foran meg. Jeg blir veldig ydmyk, forteller Renberg.

Spiller pappa Rolf Kristian Larsen (27) spiller nok en gang rollen som Jarle, men denne gangen en eldre og langt mer selvsikker versjon. Hadde skuespilleren havnet i samme situasjon som Jarle, er han derimot ikke helt sikker på hvordan han hadde taklet det.

- Hehe, nei det er vanskelig å si. Jeg tror nok at jeg hadde gjort litt færre tabber og kanskje vært litt mer fornuftig enn Jarle, men det er ikke lett å vite. Det er lettere å tenke seg til hvordan man hadde opplevd enkeltepisoder - som når hun søler varm kaffe på meg, sier han.

Larsen spiller mot åtte år gamle Amina Eleonora Bergrem, og fikk dermed bruk for erfaringene sine som onkel til ei - ja nettopp - åtte år gammel jente.

- Jeg har jo ingen erfaring som pappa, men som onkel. Amina er veldig flink, og jeg føler at vi har god kjemi både på film og utenfor kameraet. Det synes jeg er viktig for å skape trygghet, og jeg håper det kommer fram i de fine scenene i filmen at vi kommer godt overens, sier Larsen.

Eksperiment Tore Renberg vil ikke gi slipp på Jarle Klepp med det første.
- Jeg er fristet av ideen om å følge en karakter helt til jeg ikke lever lengre. Altså et slags livslangt eksperiment. Jeg er 37 år nå, og jeg vet ikke om jeg klarer det, men nysgjerrigheten min til Jarle og hele universet rundt han er fremdeles der, sier han.

Og i følge Renberg kunne ikke Jarle Klepp blitt båret i filmen av en bedre skikkelse.

- Rolf Kristian er skummelt perfekt! Jeg ser meg selv og jeg ser Jarle i øynene hans. Han har fullstendig kontroll på karakteren.