Du skal hore mye …

Kvinner ikke kan eksponere seg uten å få tilbakemeldinger på hvordan de ser ut.

UTSEENDEFOKUS: «Jeg blir sint fordi jeg er kvinne. Og fordi jeg som kvinne alltid vil bli vurdert ut ifra utseendet», skriver Mira Berggrav Refsum, som etter å ha lagt ut denne videoen fikk mye utseendebasert hets. Skjermdump: YouTube
UTSEENDEFOKUS: «Jeg blir sint fordi jeg er kvinne. Og fordi jeg som kvinne alltid vil bli vurdert ut ifra utseendet», skriver Mira Berggrav Refsum, som etter å ha lagt ut denne videoen fikk mye utseendebasert hets. Skjermdump: YouTubeVis mer
Debattinnlegg

Jeg blir ofte overrasket når jeg snakker med nordmenn om likestilling. Jeg har snakket med flere tenåringer i det siste som ikke aner hva feminisme er, venner som syns feminisme er en håpløs idé og flere som mener, med hånda på hjertet, at Norge er et helt likestilt samfunn. Men det føles jo ikke sånn!

Jeg fikk plutselig mye oppmerksomhet i sosiale medier for noen uker siden. Forhistorien er at jeg ble tatt med i en video med den amerikanske rapperen 2 Chainz der jeg, passe beruset, rapper i slutten og sier tett opp i kamera: «That's a Norwegian rap for you 2 Chainz, about being a whore!»

Jeg følte for å lage et svar så jeg samlet en liten gjeng, en kameramann med en mic, fant fram en gammel egyptian loverbeat og lagde en video der jeg rapper om å drive hor.Videoen ble fort en slags Youtube-hit som mange skulle mene noe om. Av venner, bekjente og fremmede jeg har møtt siden videoen ble sluppet, har jeg fått både gode og dårlige tilbakemeldinger som jeg har forstått og ofte også sagt meg enig i.

Så er det tilbakemeldingene jeg har fått på nett. Av fremmede, gjerne anonyme mennesker. Mesteparten går utseendet mitt, eller til venninnene mine som er med i videoen. Jeg har fått høre at venninnene mine ser ut som menn, at vi alle er stygge, at hun ene venninna mi er den diggeste og skulle vært naken, at jeg burde lære meg å pusse tennene mine, at jeg er ei stygg fitte, at jeg er stygg og ekkel, jeg har fått kommentarer på puppene mine, fitta mi, i det hele tatt. Heldigvis er jeg ei dame som er bevisst på hvordan jeg ser ut (jeg har jo tross alt vokst opp i et samfunn der man blir minnet på dette hele tiden) og har bestemt meg for å være fornøyd. Så kommentarene går ikke så sterkt innpå meg.

Likevel merker jeg at jeg blir mer og mer sint for hver gang jeg får en slik kommentar, på Youtube, på Facebook, på smuglesning av kommentarfelt eller i innboksen min (ja, folk har et behov for å kommentere utseende mitt også i private meldinger). Jeg blir sint fordi jeg er kvinne. Og fordi jeg som kvinne alltid vil bli vurdert ut ifra utseendet. Fordi jeg og andre kvinner ikke kan eksponere oss selv uten å få tilbakemeldinger på hvordan vi ser ut. Det er mye man kan mene og si om videoen min, vi spiller på ekstreme hiphopklisjeer og en drøy seksuell tematikk, men om jeg har skeive tenner, en stor nese og asymmetriske øyne burde ikke ha noen ting å si. Jeg er forberedt på at når jeg og bandet mitt KUUK framover, som eneste norske, kvinnelige hiphopband jeg vet om og som eneste kvinnelige griseband (ja, det går mye i vulgære ord, festing og puling) etter hvert gir ut mer musikk, flere musikkvideoer og blir mer offentlige personer vil vi fortsette å motta ekstremt mye tilbakemeldinger på hvordan vi ser ut.

Dette ville ikke skjedd om vi var menn. Dette er en, av mange grunner til at når flesteparten av de jeg kjenner sier at Norge er et likestilt samfunn, så ljuger de. Dette er én av mange grunner til at jeg fortsetter å kalle meg feminist. Ikke fordi jeg tror kvinnen er bedre enn mannen, men fordi jeg tror det fortsatt er mange ting, ikke bare i verden, men også i Norge som må jobbes hardt og lenge med, før vi kan kalle oss et likestilt samfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.