du skal høre mye

Noen nøyer seg med at Tromsø får OL. Andre vil at byen skal bli Norges rockehovedstad.

- Under the bridge downtoooown - is where I drew some blood.

I ROCKEFABRIKKEN på toppen av Tromsøya terper to 14-åringer på Red Hot Chili Peppers\' gamle slager.

- Hør, her er inngangstonen, sier læreren, Camilla Erenius (30), og synger med.

- Det er litt vrient når den ligger en oktav under gitaren, beroliger hun vokalist Eilif Bremer Landsend.

- Ska\' æ\' gå inn på brekket, spør gitarist Henrik Forsberg.

RÖYKSOPP OG LENE MARLIN har forlengst forlatt Nordens Paris. Sammen med Bel Canto, Rune Lindbæk, Espen Lind og Biosphere har de bidratt til å sette Tromsø på musikkartet. Og ja, som du ser, det er pop og elektronika som har dominert.

Nå vil Tromsø bli den nye rockehovedstaden. Både Thee Mono Sapiens og Washington gjorde lykke på Bylarm i februar - og Turdus Musicus var nylig på norgesturné. Med garagerock, americana og punk. Alle bandene har tilknytning til rockefabrikkene, der lokale musikere lærer tromsøungdommen å spille.

Mona Varpe (28), som også spiller i Pulp Vixen og Demonas, leder rockefabrikkene med støtte fra kommunen. Daglig får hun spørsmål om rockefabrikkene fra unge musikere som Eilif og Henrik. Spillegleden yrer i ishavsbyen.

- LENE MARLIN, MADRUGADA og Espen Lind har gitt folk tro på at det går an å komme fra Nord-Norge og spille musikk, sier Egon Holstad (32) over disken i platesjappa han driver. Egon er en slags gudfar i Tromsøs rockemiljø. For enkelte er han også kjent som mannen som fikk hestehalen sin tvangsavklipt på rockebula Last Train i Oslo. Dagen etter våknet Egon i sofaen til Kristopher Schau med tidenes fyllesjuke. Men det er en annen historie. I dag møter vi en opplagt og serviceinnstilt Egon.

- Elektronika var liksom tingen, det var ikke hipt med rock. Egon forteller oss om Tromsø anno 1990, da han flyttet hit og det ikke fantes et eneste gjennomført rockested. Men så kom Blårock.

- Det ble 1991, Nirvana kom og rocken var ikke død. Det var en heldig timing for et rock\'n\'rollsted, sier han. Egon booker konsertene på Blårock, og forteller at stadig flere kjøper billetter.

Han får støtte av punkveteranen Gisle Mathisen (40) som spiller i Nikkeby Lufthavn. Foran baren på Blårock drømmer Gisle seg tilbake til et punkmiljø som blomstra på slutten av 70-tallet.

- Det var bra hele 80-tallet også, da var det en punkbølge her.

Han ramser opp band. Søt Hevn, Norges Bank, 666. På 90-tallet døde det ut. Men nå mener Gisle det skjer mye bra i den nordnorske hovedstad.

<> Band å skrive hjem om: <>
 • Washington
 • Pulp Vixen
 • Turdus Musicus
 • Thee Mono Sapiens
 • Demonas
 • Vishnu
 • Rocketboyz
 • Nikkeby Lufthavn
 • The Lites
 • Diamond
 • Just Did Doris
 • Taliban Airways
 • Badger
 • <>Vajas

- IKKE MANGE KOMMUNER har to rockekonsulenter, gliser Robert Dyrnes (31).

Sammen med Mona Varpe på Rockefabrikken driver han Tromsøs kompetansesenter for rock, og viser oss stolt rundt i kommunehuset de har tatt over. Rockerne trenger ikke stå på utsida av byråkratiet med knyttede never og være så sinte lenger.

- Det er bedre at ungdommene spiller på en dårlig gitar enn at de går rundt og venter på den gode gitaren, sier Robert.

- Hver bydel har en idrettsplass. Hvorfor må rockerne stå i en kjeller uten ventilering?

De bygger øvingslokaler og studioer. Robert booker i tillegg konserter, driver festivalen Fucking North Pole og jobber med Bylarm.

Mona var dj på Blårock i går, og kommer en god del seinere på jobb enn småbarnsfar Robert. Mulig det passer bra, da, at det er hun som på seine kvelder får anrop fra 15-åringer om hull i stortromma.

- Kanskje de ringer meg fordi jeg er jente, de er jo litt redd for de store rockegutta, smiler hun. Vi ser bort på Robert og skjønner tegninga: Han er dobbelt så stor som henne.

- Det som er så synd med Tromsø, er at vi er så langt unna musikkjernen i Norge, sukker hun.

- Vi er dårlig representert både på Bylarm og Zoom, fordi ingen har hørt om banda her oppe. Det er dyrt å fly!

Men Mona lyser raskt opp igjen. Forteller om en turné de har fått støtte til, bare for tromsøband. Den første blir kanskje i høst. De gleder seg.

- ROBERT OG MONA HAR så mye energi at de kan overta hele kommunen bare de får nøkkelen til døra. Vi må bruke den energien, sier ordføreren i Tromsø, Herman Kristoffersen (56). Vi har tatt ham med på rockepub der han snakker på inn- og utpust over slagerne fra jukeboxen. Ap\'eren har fortid i AKP (m-l). Der var rock bannlyst, men Herman har aldri surfet på visebølgen.

- Punk og metal e\' artig musikk, sier han.

Artig hadde han det på Bylarm i februar også. Særlig på konsert med tromsøbandet Thee Mono Sapiens («fyttegrisen for et bra rockeband!»). Mellom konsertene la han inn et godt ord for Tromsø som bylarmby i 2006.

- Hvorfor rock?

- Tromsø er en ungdomsby. Da er det viktig med rock.

Politikeren vil ha rocken opp på toppnivå sånn at den kan gå i pluss.

- Husk at Abba, det gnagsåret, var like bak Volvo i svensk industri. Irland er finansiert av U2, Björk er rett bak fiskenæringa på Island. Musikk er millionbutikk. Med rock og samene og den litt skumle plassen her oppe, kan vi bli et slags Irland, mener han.

- ROCKEFABRIKKEN FIKK oss opp av startgropa, forteller trommis i Washington, Esko Pedersen (22). De starta der for snart fem år siden. Til høsten kommer debutplata.

- Vi hørtes kanskje ikke så bra ut den gangen, men Mona pusha oss til å spille konserter. Etter ett år var vi ute på egenhånd.

Så langt tør ikke 14-åringene Henrik og Eilif tenke. Avslutningskonserten før jul kom litt brått på, så det nye målet er Ungdommens kulturmønstring. Camilla har døpt dem «De anonymt beskjedne».

- De har vært så forsiktige, nå skal vi gufse dem opp, lover hun.

Mona sier at de fleste rockefabrikkbanda har en tøffere tone. «Vi træng ikkje hjælp,» er refrenget. Da setter Mona seg i hjørnet og venter. Etter hvert kommer det:

- Du Mona, ka du syns om den låta her?

maria.borja@dagbladet.no

PÅ ROCKEFABRIKK: Gitarist Henrik Forsberg får hjelp av rockelærer Camilla Erenius. I Tromsø dekker kommunen driften av fire rockefabrikker, fem kvelder i uka.
HELAN OG HALVAN: Robert Dyrnes er dobbelt så stor som rockekonsulentkollega Mona Varpe. Søringene vurderer å flytte hver mørketid. Musikken gjør at de blir.
ROCKEORIGINAL: Platebutikksjef Egon Holstad booker konsertene på Blårock. Der er det 18-årsgrense. - Viktig å krøke folk før dancen og trancen tar dem, mener Egon.
KLAR TIL KAMP: - Urettferdig som faen at Röyksopp skatter til Bergen, sier Tromsøs ordfører Herman Kristoffersen, og lover Bergen konkurranse. På Blårock fyrer den gamle AKP\'eren opp både jukebox og røyk.