Du skal høre mye ...

Dokumentarfilm med ca. 100 variasjoner over verdens groveste vits.

FILM: Denne dokumentarfilmen - som handler om én vits, angivelig verdens groveste - kan studeres som en oversikt over hvem-er-hvem i amerikansk stand up-komedie. Eller hvem-var-hvem, her er ganske mange med hentesveis og mistenkelig hvite tenner.Bortimot hundre komikere ler så intenst mens de formidler denne vitsen at effekten på tilskueren er enten A) smittsom eller B) trettende. Vitsen er nemlig skrekkelig poengløs. Poenget skal liksom være det som går forut for antipoenget, og det handler om hvem som forteller vitsen, hvor lenge de klarer å hale den ut og om de i det hele tatt er i stand til å finne på noe som er egnet til å sjokkere et blasert publikum.

Tabuer

Folk som er vokst opp med Herodes Falsk-humoren og seinere herdet av Otto Jespersen og Kristopher Schau, vil kanskje ikke få sitt livs latterkick ved å høre tiss-bærsj-pul-spis-drep-barn-bestemor-variasjonene i denne filmen. Finnes det lenger noen tabuer i humorsammenheng? Jo ett, og det illustrerer denne filmen ganske godt.I oktober 2001, altså bare noen uker etter det vi kaller 9/11, opptrådte Gilbert Gottfried på en klubb i New York og begynte å dra en vits om fly. «Altfor tidlig», buet publikum, og en heller perpleks Gottfried gjorde noe komikere vanligvis ikke gjør: Hoppet over til verdens groveste, selveste Aristocrats-vitsen. Det ble en stor suksess.

Familienummer

Dette er vitsen som komikere aldri forteller for et vanlig publikum. De forteller den internt, utbroderer den for hverandre, og bare i filmen får altså vi vanlig dødelige oppleve den i dusinvis av versjoner. Er den morsom? Her er kortversjonen: En komiker kommer til en agent og sier han har et spesialnummer sammen med familien. Far og mor og barn går på scenen og bærsjer og knuller og spiser bærsjen osv. Agenten spør hva de opptredende kaller seg. Svar: The Aristocrats.Alt er med andre ord overlatt til komikerens intelligens, fantasi, formidlingsevne og timing. Filmen viser et par strålende varianter - en komiker som mimer vitsen på gata, Whoopi Goldberg som demonstrerer hva en forhud kan brukes til og de animerte South Park-ungene som saklig prøver å forstå poenget.Aller morsomst i filmen er Robin Williams\' avslutningsvits, som pussig nok er en helt annen enn The Aristocrats.