Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Rettsvern

Du skal ikke diskrimineres for sexlivet ditt!

De av oss som praktiserer BDSM har ikke godt nok rettsvern i dagens Norge: Noen blir ikke trodd i rettssystemet og risikerer å få henlagt voldtektssaken sin «fordi de jo liker vold».

BRYTER NORMER: Det er på høy tid at aseksuelle, BDSM-ere og fetisjister får et diskrimineringsvern på samme måte som homofile, bifile og lesbiske og de av oss som bryter med normer knyttet til kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, skriver innsenderen. Foto: David McNew / AFP / NTB Scanpix
BRYTER NORMER: Det er på høy tid at aseksuelle, BDSM-ere og fetisjister får et diskrimineringsvern på samme måte som homofile, bifile og lesbiske og de av oss som bryter med normer knyttet til kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, skriver innsenderen. Foto: David McNew / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Camilla Langen
Camilla Langen Vis mer

I Norge kan noen mennesker få henlagt sin voldtektsanmeldelse på grunnlag av hvem de er og hva de identifiserer seg som. Jeg tror og håper at de fleste tenker at her er det noe fryktelig galt, og at dette ikke er en rettsstat verdig. Jeg tror også at folk flest mener at aseksuelle, altså mennesker som opplever liten eller ingen seksuell attraksjon, ikke skal måtte trenge å skjule sin manglende interesse for sex.

BDSM er en seksuell praksis og orientering hvor en bedriver en samtykkende, ofte erotisk, rollelek med makt eller smerte. Det kan være i hverdagslige former som kloring, lugging og biting eller man kan virkelig presse smerte- eller følelses-grensen innenfor trygge rammer.

Dessverre er det slik i dagens Norge at de av oss som praktiserer BDSM ikke har godt nok rettsvern: Noen blir ikke trodd i rettssystemet og kan risikere å få henlagt voldtektssaken sin «fordi de jo liker vold».

Det er jo helt motsatt: det å avtale å gi samtykke er helt sentralt i BDSM. Alt som skjer i en BDSM-aktivitet har alle partene samtykket til, har de ikke det, er det overgrep og ikke BDSM som skjer. BDSM-ere opplever også at de ikke regnes som «egnede foreldre» i barnefordelingssaker, fordi de går på BDSM-klubber. Verdens helseorganisasjon (WHO) har strøket BDSM som psykisk diagnose, så det er ingen grunn til å påstå dette.

Grunnen til at mange i samfunnet har den innstillingen er sammensatt, men staten har overlatt seksualopplysningen innen BDSM til media og pornografien. Da er det ikke rart at mennesker, også innen politi og rettsvesen, har utdaterte holdninger. Når mennesker som anmelder overgrep blir møtt med påstander om at en må finne seg i det, fordi vedkommende praktiserer BDSM, da burde det resultere i en lovendring.

For aseksuelle, altså mennesker som opplever liten eller ingen seksuell attraksjon, er diskrimineringen ofte mer usynlig og gjennomsyrende. Vi lever i et veldig seksualisert samfunn, og det å ikke oppleve seksuell interesse er ofte sykeliggjort eller behandlet som en mangel. Et diskrimineringsvern ville sørge for at denne gruppen ikke vil kunne diskrimineres mot, og åpne for mer åpenhet rundt denne relativt usynlige identiteten.

De av oss som er BDSMere eller aseksuelle, er utsatte grupper, og trenger et diskrimineringsvern for å leve det livet de ønsker. Det er også en symbolsk sak som også benytter den holdningsskapende delen av loven. I 2013 ble det vedtatt en egen lov mot diskriminering på alle samfunnsområder for seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Denne loven ble i 2018 innlemmet i dagens likestillings- og diskrimineringslov. I forarbeidene til loven står det at BDSM ikke er omfattet av diskrimineringsvernet.

Det er på høy tid at aseksuelle, BDSM-ere og fetisjister får et diskrimineringsvern på samme måte som homofile, bifile og lesbiske og de av oss som bryter med normer knyttet til kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Derfor er jeg stolt av at partiet mitt Miljøpartiet De Grønne den 11. Desember, fremmet forslag på Stortinget om å innlemme aseksualitet, BDSM og fetisjisme i likestillings- og diskrimineringsloven.

Det er veldig skuffende at ingen av de andre partiene støttet dette forslaget og mener at denne formen for diskriminering kan fortsette. En privat, lovlig praksis skal ikke gjøre at du forskjellsbehandles, verken i rettssystemet eller på jobb!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media