LEDER

Forslag om at studenter skal betale for videreutdanning:

Du skal ikke måtte velge mellom ferietur og videreutdanning

Høyere utdanning ved statlige institusjoner må fremdeles være gratis.

DEBATTERES: Universitetenes tilbud til videreutdanning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
DEBATTERES: Universitetenes tilbud til videreutdanning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Prinsippet om at offentlig høyere utdannelse skal være gratis står igjen under press. I forrige uke la Markussen-utvalget frem sin rapport om videreutdanning. De konkluderte med at tilbudet for de som ønsker påfyll av relevant kunnskap etter å ha vært i arbeidslivet i en årrekke, ikke er godt nok, og at det er vanskelig å bygge det ut i tilstrekkelig grad uten at det går på bekostning av studentene som er under utdannelse.

Dette er begrunnelsen for forslaget om å åpne for ordninger der studenten betaler for arbeidsrelevant utdanning. Men selv om det utvilsomt er kostbart å bygge ut et system for spesifikk og livslang læring for mennesker fra forskjellige fagfelt og bransjer, er dette en farlig vei å gå.

Vi bør ikke komme dit at arbeidstagere må spørre seg selv om de skal ta seg råd til høstferie i utlandet eller videreutdanning, eller oppussing av barnerommet eller videreutdanning. Det vil av åpenbare grunner være uheldig hvis de som har høyere inntekter, eller kanskje en arv i bakhånd, har bedre muligheter for å kunne oppdatere seg faglig enn de som ikke har det.

Problemet med finansieringen av videreutdanning er også en direkte konsekvens av Solberg-regjeringens endringer i finansieringen av universiteter og høyskoler i 2017. Fra å ha blitt belønnet økonomisk for antall studiepoeng, ble institusjonene premiert for antall ferdige grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer