KOMMENTARER

Du skal ikke slå i hjel

Israelske myndigheter og støttespillere slår hardt tilbake mot Amnesty-rapporten som ble offentliggjort sist torsdag, men de har lite å fare med.

INGEN BØNN:  Israelske sikkerhetsstyrker var i høy beredskap i forkant av fredagsbønnen i Gamlebyen i Jerusalem. Israelsk politi bruker rå makt for å hindre unge menn i å nå fredagsbønnen. Bare palestinske menn over 50 år slippes inn. Her fra et sammenstøt i Øst-Jerusalem i Ras al-Amud. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix
INGEN BØNN: Israelske sikkerhetsstyrker var i høy beredskap i forkant av fredagsbønnen i Gamlebyen i Jerusalem. Israelsk politi bruker rå makt for å hindre unge menn i å nå fredagsbønnen. Bare palestinske menn over 50 år slippes inn. Her fra et sammenstøt i Øst-Jerusalem i Ras al-Amud. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

MED JEVNE mellomrom offentliggjør Amnesty International rapporter om israelske overgrep mot palestinere på Vestbredden og i Gaza. Dette er rapporter israelske myndigheter overhodet ikke tar på alvor. I stedet gjør de alt de kan for å sverte Amnesty. Det skjedde i forrige uke også.«Amnesty anklager Israel for grusomheter», var tittelen på NTBs omtale av rapporten, der det gikk fram at organisasjonen hadde dokumentert 22 drap på sivile palestinere på Vestbredden i fjor og at 14 av dem fant sted i forbindelse med demonstrasjoner. De fleste av ofrene var unge, og fire av dem var barn. NTB skrev også at det ifølge tall fra FN ble drept flere palestinere på Vestbredden i fjor enn i 2011 og 2012 til sammen.

DETTE FALT IKKE i god jord, verken hos israelske myndigheter, israelske sivile eller Israel-venner over hele verden. Forsøk på å slå tilbake mot Amnesty begynte umiddelbart. Lederen for den norske organisasjonen Med Israel for fred, MIFF, Conrad Myrland, gikk til angrep på NTB og sa at ordet grusom ikke fantes i rapporten. Ordet det dreide seg om var «callous» som kan bety grusom, men mest brukes i betydningen ufølsom eller hardhjertet. En nyanse, ja, men bare et ord. Den som leste denne eller andre artikler om Amnesty-rapporten, publisert over hele verden, vil i alle fall sitte igjen med tanken om grusomheter i bakhodet. «Callous» var brukt i Amnestys pressemelding, men ikke i rapporten, og derfor fikk Myrland det til at både NTB og Amnesty hadde «sminket» innholdet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer