Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åge Aleksandersen fyller 70 år

- Du skal også dø, så dette er en sang om alderdom og døden

Vennen og artisten Mikael Wiehe (72) om det å bli gammel.

HYLLET SOM HELT: Åge Aleksandersen ble hyllet og gjort stas på, men fikk også noen alvorsord på veien. Her ser vi en ekstatisk Åge sammen med Frode Alnæs, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Foto: Hans Arne Vedlog
HYLLET SOM HELT: Åge Aleksandersen ble hyllet og gjort stas på, men fikk også noen alvorsord på veien. Her ser vi en ekstatisk Åge sammen med Frode Alnæs, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): En rørt, reflektert og ydmyk Åge Aleksandersen takket fans og kolleger etter hyllesten i går kveld. 21. mars fyller han 70 år, og tirsdag kveld var det jubileumskonsert i Clarion Hotels storstue, med påfølgende nachspiel i Rockheim-museet rett over gata.

- Det ble mye sterkere enn jeg hadde forestilt meg, sa Åge til pressen etter den nesten tre timer lange hyllesten, som ble avsluttet av hovedpersonen sammen med kveldens husband, Sambandet og et samlet artistkorps.

SNART 70-ÅRING: Torsdag 21. mars fyller Åge Aleksandersen 70 år. Selv har jubilanten ønsket å holde en lav profil, slik han egentlig alltid liker. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Artister fra hele landet var med på kaste glans og konfetti over «landsfaderen».

PRUDENCE: Åge sammen med Prudence åpnet ballet. Foto: Hans Arne Vedlog
PRUDENCE: Åge sammen med Prudence åpnet ballet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg har både gledet meg og gruet meg til denne kvelden. Jeg er vant til å ha stålkontroll, men det har jeg ikke nå, sa Åge fra sin plass ved siden av scenen i samtale med konferansier Bjarte Hjelmeland.

- Høvdingen i norsk rock

Møtet med 2000 publikummere i salen og et knippe av landets største artister på scenen ble sterkt for «høvdingen i norsk rock», som Hjelmeland utropte ham til.

- Et klapp på skuldra fra kollegaer er det likaste, slo jubilanten fast.

Åge blir 70 år om få dager, en musiker og artist kolleger omtaler som en koloss de står på skuldrene til. I tillegg til at han har holdt på med musikk i over 50 år, er det også 35 år siden «Levva livet» kom, plata som gjorde ham til folkeeie.

- Da startet dagen i det nye livet mitt. Det tok mildt sagt helt av.

AKUSTISK: Janove Ottesen gjorde en akustisk versjon av «Dekksguten». Foto: Hans Arne Vedlog
AKUSTISK: Janove Ottesen gjorde en akustisk versjon av «Dekksguten». Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I tur og orden trillet artistene ut på scenen som perler på en snor. Jubileumsfesten ble åpnet med taterutgave av «Fire pils og en pizza» med Odd Nordstoga på trekkspill. Morten Abel sang «Sangen om første gangen», som om det var en Kim Larsen-låt.

Om alderdom og døden

Åge ble ikke bare hyllet av norske kolleger. Danske Hanne Boel var en overraskelse han tydelig satte pris på. Hun takket Åge og Sambandet for samarbeidet og hans omsorg og generøsitet, før hun gjorde sin versjon av «Tenk om».

Også hans svenske venn, Mikael Wiehe, var med på hyllesten.

PRATEKROKEN: Åge Aleksandersen, konferansier Bjarte Hjelmeland og Stein Ingebrigtsen sammen i hjørnet ved siden av scenen. Foto: Hans Arne Vedlog
PRATEKROKEN: Åge Aleksandersen, konferansier Bjarte Hjelmeland og Stein Ingebrigtsen sammen i hjørnet ved siden av scenen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg er glad og takknemlig for å feire Åge. Men hvem er det jeg kommer som: din tre år eldre storebror, veiviseren, eller slaven på keiserens vogn som skal si at også du skal dø, sa Wiehe, og fortsatte.

- Jeg tror det blir slaven, for du skal også dø og dette er en sang om alderdom og døden, sa Wiehe, og så sang han sin egen låt «En gammal man».

- Ulf Lundell og Kim Larsen

Mikael Wiehe takket Åge for et langt vennskap, som han mente å huske strakk seg tilbake til begynnelsen av 80-tallet. Han beskrev Åge ved å sammenligne ham med skandinaviske størrelser som Bjørn Afzelius, Ulf Lundell og Kim Larsen.

- Men i Norge kan du ikke sammenliknes med noen, slo han fast.

KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Det var mye kjærlighet fra Arve Tellefsen til Åge, både i ord og toner - her i samspill med Sambandets gitarist Skjalg Raaen. Foto: Hans Arne Vedlog
KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Det var mye kjærlighet fra Arve Tellefsen til Åge, både i ord og toner - her i samspill med Sambandets gitarist Skjalg Raaen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Ole Paus var verbal småfrekk på en så tilforlatelig uskyldig måte som bare han kan, og nikket til Åge i sofaen der han satt, og mente han så ut som en kulisse, som om han hadde rømt fra en tegneserie. Så gjøv han løs på en litt stotrende og vindskeiv versjon av «Akkurat no».

Konserten ble avsluttet med en duett, «Skin sola», mellom Ingebjørg Bratland og Åge – før hovedpersonen, Sambandet og alle artistene salet på og red ut i vinternatta i et forrykende uvær av vellyd og villskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!