- «Du skal skamme deg», brøler han. «Du skal skamme deg».

Kulturredaktør overrumplet av teatersjefens ektemann.

OVERRUMPLET: Hilde Sandvik er debatt- og kronikkredaktør i Bergens tidende, og forfatter av boka «Hersketeknikk».

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OVERRUMPLET: Hilde Sandvik er debatt- og kronikkredaktør i Bergens tidende, og forfatter av boka «Hersketeknikk». Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I innlegget «Agendafri sone» i Bergens Tidende i dag forteller avisas kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik om et ubehagelig møte med journalist og filmskaper Erling Borgen. 

Etter premieren på teaterstykket «Hellemyrsfolket» ved Den Nasjonale Scene (DNS) i Bergen, ble hun overrumplet av Borgen, som er gift med teatersjef Agnete Haaland.

- Eg trur dramaet er over, eg står der i foajeen og konverserer oppstemt om ei særs sterk teateroppleving, då ein svart skugge baner seg veg. Teatersjefens mann, Erling Borgen, hyttar med neven. «Du skal skamme deg», brøler han. «Du skal skamme deg», skriver hun i debattinnlegget.

Overrasket Reaksjonen kom etter at BT i flere saker har omtalt en betent arbeidskonflikt ved DBS.

Til Dagbladet sier Sandvik at hun opplevde situasjonen som sterkt ubehagelig.

- Jeg var invitert som gjest i teateret. Jeg var ikke forberedt på  å bli overhøvlet av teatersjefens mann. Dette skjedde på et offentlig sted med Bergens etablissement til stede. Det gjør situasjonen enda mer betenkelig, sier hun.

Sandvik skriver videre i debattinnlegget at Borgen ropte at han hadde håpet at han skulle møtte henne i parken om morgenen og at hun kunne «være veldig glad for at jeg ikke har det».

- Opplevde du det som en trussel?

- Jeg klarer ikke å oppfatte det at han sier at jeg kan være glad for at jeg ikke har møtt ham når han gått tur med hunden som noe annet enn en trussel. Det hørtes ikke hyggelig ment ut. 

To ganger Både i et tilsvar i BT og overfor Dagbladet bekrefter Borgen at han ba Sandvik om å skamme seg.

- Det er helt riktig at jeg i full offentlighet og i flere vitners nærvær sa til BTs kulturredaktør at hun og hennes avis skulle skamme seg. Jeg sa det for sikkerhets skyld to ganger. Jeg begrunnet det også og ytret meg selvsagt bare på egne vegne. Jeg har lenge ønsket å si fra til henne hva jeg synes om avisens journalistikk og manglende etikk. Jeg syntes det var en god anledning da jeg plutselig sto foran henne etter premieren på Hellemyrsfolket, skriver han i en mail til Dagbladet.

Han skriver videre at han har reagert kraftig på avisas omtale av DNS.

- Journalistisk etikk mener jeg å ha svært god greie på. Som professor ved Høgskolen på Lillehammer underviser jeg i mediaetikk.
Kort tid før jeg møtte henne, hadde avisen skrevet en leder der det sto: «DNS sa opp ansatt uten å følge lovverket». Dette er usant. Jeg sa til kulturredaktøren at avisen ganske sikkert hadde tapt, dersom lederen var blitt klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). 
Dekningen av DNS-saken har ført til mange reaksjoner fra leserne, forteller Sandvik.

- Når vi har skrevet sakene er det fordi DNS er den kanskje viktigste kulturorganisasjonen i Bergen, der det har pågått en arbeidskonflikt med mange sider som vi har skrevet om. Samtidig ønsker vi å kunne gå på en premiere og hylle «Hellemyrsfolket», som vi gjorde nå, sier hun. 

- Angrer overhodet ikke Borgen forteller at han ikke har ment å true Sandvik.

- Det sa jeg også til henne der og da, og det skrev jeg dessuten til henne neste dag. Vi går i samme park i Bergen hver morgen. Hun på vei til jobb, jeg på tur med min hund. Det er ingen kamphund, men den snille fuglehunden Laban. Jeg har lenge håpet å møte henne på mine lufteturer for å diskutere BTs journalistikk, løgner og sjikane og for den saks skyld hennes bok «Hersketeknikk».

Filmskaperen mener i ettertid at han ikke har noe å beklage.

- Jeg angrer overhodet ikke på det jeg sa.  Hilde Sandvik er virkelig ikke noe offer. BT har publisert grove påstander om at teaterets ledelse er «udugelige», at de er «løgnere» og at de bryter loven. Det er derfor bare patetisk når kulturredaktøren sutrer over at noen i full offentlighet sier fra om sjikanen av DNS og dets ledelse.

Sandvik forteller at hun har mottatt mange reaksjoner på kommentaren i dag.

- Hittil har alle vært positive. Det som er bra er at mange har presisert at dekningen vår av DNS-saken har vært saklig og grundig.