ELDREOMSORG: I dette innlegget svarer FrPs eldrepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, Inga Marte Thorkildsen om eldreomsorgen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ELDREOMSORG: I dette innlegget svarer FrPs eldrepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, Inga Marte Thorkildsen om eldreomsorgen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Eldreomsorg:

Du slipper ikke unna, Thorkildsen

Det er ikke bare jeg som reagerer på SVs nedprioritering av de eldre.

Meninger

Jeg har ingen betenkeligheter med å kritisere SVs eldrepolitikk.

I et innlegg 12. juli reagerer SVs Inga Marte Thorkildsen på at jeg kritiserer eldreomsorgen i Oslo. Som eldrepolitiker er det min jobb å stille kritiske spørsmål med vedtak som blir fattet på bekostning av de eldres trygghet. Det er nemlig det som skjer i Oslo. Her har byrådet fjernet 143 sykehjemsplasser i løpet av to år. Det betyr at de eldre ikke lengre kan være trygge på å få den hjelpen og omsorgen de trenger. Dette skjer altså på Thorkildsens vakt.

Det er imidlertid ikke bare jeg som reagerer på SVs nedprioritering av de eldre. Sosial- og eldreombudet i Oslo har nylig uttalt at hun er bekymret for at det allerede i dag er for vanskelig å få sykehjemsplass i Oslo. Når SV med viten og vilje fjerner sykehjemsplasser vil dette bare bli vanskeligere. Det er derfor jeg ikke har noen betenkeligheter med å kritisere SVs eldrepolitikk.

Thorkildsen gjør i sitt innlegg et fåfengt forsøk på å legge ansvaret for eldreomsorgen i Oslo på forrige byråd. Det er alltid lettest å legge skylden på andre. Kuttpolitikken som byrådet fører i dag bør Thorkildsen imidlertid være redelig nok til å ta ansvar for selv. Det er ikke til å komme fra at det er SV og Ap som kutter i sykehjemsplasser og bruker flere millioner kroner på å rekommunalisere sykehjem. Dette samtidig som de i fjor kuttet 50 millioner kroner til Sykehjemsetaten. Det har ført til at flere sykehjem må nedbemanne. På denne måten fjerner SV altså sårt trengte hender i eldreomsorgen.

Som eldrepolitiker er jeg opptatt av at de eldre skal ha det bra, uavhengig av hvilken kommune de bor i. Det er derfor jeg engasjerer meg i eldreomsorgen i alle kommuner der jeg mener politikerne ikke gjør nok for de eldre. Dette gjør jeg parallelt med arbeidet for å bedre eldreomsorgen nasjonalt. Det er altså mulig å ha to tanker i hodet samtidig.

Dessverre er det for mange kommuner der det svikter i eldreomsorgen. Det er derfor vi i regjering har lovfestet retten til sykehjemsplass, slik at kommuner blir pliktige til å skaffe til veie nok sykehjemsplasser. Dette samtidig som vi har satt av midler til å kunne bygge over 10 000 nye sykehjemsplasser i hele landet og økt det statlige tilskuddet kommunene får. Bare i år har regjeringen gitt tilsagn til dobbelt så mange sykehjemsplasser som det Ap og SV gjorde på fire år. Det viser at vi både har vilje og evne til å ha fokus på å bedre eldreomsorgen, både lokalt og nasjonalt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.