Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Du snakker ikke på vegne av meg, Berge!

Jeg tror de aller fleste norske menn rister på hodet av påstanden om at samfunnet hater oss.

FORVRENGT: «Jeg reagerer på at Eivind Berge gjør oss menn så små. Vi er ikke dyr som utelukkende styres av lyster,» skriver artikkelforfatteren. Blogger Eivind Berge (bildet) ble intervjuet i Dagbladet søndag. Foto: Lars Thorvaldsen
FORVRENGT: «Jeg reagerer på at Eivind Berge gjør oss menn så små. Vi er ikke dyr som utelukkende styres av lyster,» skriver artikkelforfatteren. Blogger Eivind Berge (bildet) ble intervjuet i Dagbladet søndag. Foto: Lars Thorvaldsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eivind Berge påstår at han driver mannskamp på sin blogg. Men jeg tror han er mest opptatt av oppmerksomhet. Det er nemlig svært få ting som tyder på at det eksisterer et «hat mot menn» drevet fram av en «feministstat». Norske menn er i dag friere, rikere og mer opplyste enn noensinne i vårt lands historie. Det er fortsatt flest menn i styrerommene og i politikken. Menn tjener mer enn kvinner. Likestilling har gitt mer frihet til norske menn, og fedre har i dag mer kontakt med sine barn. Så hvor kommer alt dette sinnet fra?

Jeg tror de aller fleste norske menn rister på hodet av påstanden om at samfunnet hater oss. Derfor er og blir Eivind Berge sørgelig alene i sin iver etter å spre raseriet sitt. Men vi vet samtidig at det er mange menn som strever med sine liv. De trenger noen som forstår dem og som kan bidra til at de kan få selvrespekt, ikke folk som hisser dem opp og kommer med vrengebilder. Menn som har mistet drømmene sine og som er hektet av i utviklingen av moderniteten kan nemlig fristes til å se rundt seg etter syndebukker. I Eivind Berges verden er syndebukken «feministstaten». I andres verden kan det være muslimene som har skylda. Dette er i all hovedsak et mannsproblem.

Arild Stokkan-Grande.
Arild Stokkan-Grande. Vis mer

Kvinner retter ofte frustrasjon innover og anklager seg selv. Menn retter oftere raseriet utover og anklager omgivelsene. Det er dette som gjør bloggen til Berge farlig. I Europa har millioner mistet jobben, og framtidshåpet. Historien har lært oss hvor galt det kan gå når massiv arbeidsledighet og fortvilelse omgjøres til hat mot bestemte grupper. Når det i tillegg skrives ting som ikke kan forstås som noe annet enn et ønske om at politifolk skal dø, viser det en forakt for de mange enestående menneskene i politiet som bidrar til vår trygghet, som er skremmende.

Jeg reagerer også på at Eivind Berge gjør oss menn så små. Vi er ikke dyr som utelukkende styres av lyster, og vi er ikke så svake at vi frykter bedre livskvalitet og mer trygghet blant norske kvinner. Vi behøver ikke leve i sølibat fordi vi ikke kan kjøpe sex. Vi har kommet lenger enn apestadiet.

Jeg tror Berge må ha misforstått feministenes mål. Så vidt meg bekjent ønsker alle som er opptatt av likestilling at både menn og kvinner skal få det bedre. Da må nødvendigvis menn gi fra seg noe makt i næringsliv og i organisasjonsliv, og kvinnene gi fra seg makt i hjemmet. Dersom denne kampen føres av kvinner og menn sammen vil vi alle - og særlig barna våre, få det bedre.

Jeg er klar over at jeg med dette kanskje bidrar til å gi Berge mer oppmerksomhet enn han fortjener. Men det får ikke hjelpe. Tiden hvor vi tror vi kan ignorere og tie i hjel hatefulle ytringer er omme. Jeg tror dessuten vi trenger debatt om hvorvidt rettsvesenet gir god nok beskyttelse mot hatefulle ytringer framsatt på internett og i sosiale medier. Mye tyder på at så ikke er tilfelle.

Følg oss på Twitter

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!