Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Du solgte sjelen din da du satte det første heroin-skuddet»

Se amandusfilmene og stem fram dine favoritter.

Er du interessert i unge norske filmtalenter, har du en ekstra god grunn til å følge med på Dagbladet.no og Blink for tiden. Vi viser fram kortfilmene fra Amandus 2008, en filmfestival for unge under 20 år. Vi har også laget en egen pris, Publikumsprisen, der du kan være med å stemme fra din favoritt.

Se alle filmene og stem her.

I dag står det en mørk animasjonsfilm på programmet. Den heter «Verste fiende», og er laget av Ole André Beck, Ruben Aas og Christoffer Knudsen.

Her forteller Ole André (18) om filmen.

Gi oss en kort anmeldelse av Verste fiende:

- Filmen er en kort, kanskje noe mørk animasjonsfilm. Vil ikke si så mye mer egentlig. Jeg mener alle bør ha sin rett til å tolke innholdet som de selv ønsker - så se filmen selv!

Måtte du ha mye utstyr for å lage den?

- Har brukt et tegnebrett, tegnesaker og programmet Adobe Flash.

Hvor mye kostet det?

- Det kostet egentlig omtrent ingenting å lage filmen. Det har gått mye tid, men ellers så har det ikke gått penger til mer enn en tape til 50 kroner.

Hva er favorittfilmen din?

- Det er et vanskelig spørsmål. En av favorittene er ihvertfall «Gladiatoren». Liker måten film og musikk er putta sammen. Måten filmen slutter på er i tillegg veldig stemningsfullt satt sammen.

Og hvem er favorittregissøren?

- Det finnes veldig mange gode, men har hatt en periode der jeg har vært hekta på David Lynch-filmer. Kanskje jeg liker han best fordi han er spesiell og har mange spennende meninger, men tror det egentlig er mest på grunn av serien «Twin Peaks».

Hvor har du fått inspirasjon til å lage film?

- Jeg kan nevne mange ting som har inspirert meg til å lage filmen, men det er en ting som er den aller viktigste. For en del år siden tok jeg et valg på at jeg ville tro på Jesus, og i det jeg tror på finner jeg inspirasjonen til å lage film.

Hvilken film så du sist?

- Den filmen jeg så sist var «Disturbia». Den hadde et plot man kunne gjette seg litt til, men hver film har sin måte å fortelle ting på - og jeg må si at tross den litt klisjefylte handlingen så likte jeg den.

Laster du ned film fra nettet?

- Det er et vidt begrep. Digger sider som YouTube hvor folk kan dele ting de lager og bare putte det fram til et stort publikum.

Hvilken filmanmeldelse leste du sist?

- For ganske lenge siden leste jeg en anmeldelse av «Wild at heart». Vet ikke om det er den siste jeg har lest, men den siste jeg kan huske nå i hvert fall. 

Hva synes du om norsk film?

- Jeg digger norsk film. Det å se på norsk film gir meg en følelse av å være hjemme. Kanskje fordi jeg nesten alltid er hjemme når jeg ser det, men tror det også kan ha noe med at man lettere kjenner seg igjen i filmene og at man skjønner all småpraten.

Hvilken skuespiller skulle spilt i en gjeninnspilling av Verste fiende?

- Keanu Reeves. Digger den slacke måten han snakker på.

Og hvem skulle laget lydsporet?

- Soundtracket skulle Hans Zimmer, mannen bak musikken til «Gladiatoren», laget. 

Vil du stemme på «Verste fiende» til Publikumsprisen? Det gjør du her!

SELVPORTRETT: Ole André har animert seg selv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media