Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Skolestart:

Du som begynner på skolen. Bare vær deg selv. Du er en av oss.

Du må ikke - og du skal ikke ha alt på plass. Ikke enda.

SKOLE: For å finne ut hvem du er og hva du skal bli senere, må du alltid utfordre deg selv, skriver artikkelforfatterne. Bildet er av varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SKOLE: For å finne ut hvem du er og hva du skal bli senere, må du alltid utfordre deg selv, skriver artikkelforfatterne. Bildet er av varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg heter Edvard. Og jeg heter Kamzy. I dag skriver vi til deg. Du som skal begynne på skolen. Første, åttende eller kanskje videregående skole. Ny skole eller den samme gamle klassen.

I dag skriver vi til deg som alle har en mening om. Hvem er du? Hvem vil du være? Hva skal du gjøre når du blir stor? Hva er din rolle i denne verden? Hva skal ditt bidrag være? Hallo – hva driver du egentlig med?

Edvard Botterli Udnæs
Edvard Botterli Udnæs Vis mer

Disse spørsmålene har du enten stilt deg selv eller fått fra andre. Direkte eller indirekte. Det er et konstant jag etter å bli definert og at du må definere deg selv snart. Samfunnet har gitt deg det inntrykket at du må ha alt på plass. Nå.

Men vet du hva? Det må du ikke. Du må ikke – og du skal ikke ha alt på plass. Ikke enda.

De tretten, ti eller tre årene du beveger deg mot nå, er all verdens tid til å finne ut av hvem du er, og hva du vil. I løpet av disse årene skal du lære mye nytt, lære ting som setter alt i nye perspektiver. Det er bra. For å finne ut hvem du er og hva du skal bli senere, må du alltid utfordre deg selv. Nyt utfordringene du gir deg selv. Nyt livet.

Du, akkurat som du er, er en uskreven bok. Din personlighet, dine drømmer og dine refleksjoner er viktige. Du skal finne din plass i fellesskap, veien går du hver dag, og det er ingen grunn til å forhaste seg. Vi er alle unike. Vi er rare på vår måte og har våre styrker og svakheter. Og det er når vi er forskjellige at vi kan skape det mangfoldet vi ønsker oss.

I dag skriver vi til deg. Som skal begynne på skolen. Som lurer på hvordan du skal bygge veien du skal gå. Du skal bygge veien med de verdiene du tror på.

Til deg. Som vil stille til elevrådet, men som lurer på om din stemme har noe å si. Det er akkurat du som burde stille. Hev din stemme, og ta din plass.

Til deg som bærer på hijaben. Vi er ikke interessert i hva som er på hodet ditt. Din tanke er fri. Og vi er engasjert på vegne av hva som er i hodet ditt.

Til deg. Som har foreldre med innvandrerbakgrunn. Som lurer på om du noensinne vil høre hjemme her. Du ER hjemme.

Til deg. Som hører «ikke grin som ei jente». Vit at sterke gutter viser følelser.
Til deg. Som hører «du er så sjefete». Vit at du har lederegenskaper.

Til deg. Som lurer på om du skal komme ut av skapet. Som lurer på om du er en hun, han eller hen.
Til deg. Som lurer på om «hvor er du egentlig fra?» er et nødvendig spørsmål.

Til deg som tror på Shiva, Allah eller ingenting.
Til deg. Som vil le litt høyere, men aldri tør.

Til deg. Som lurer på hvem du er. Bare vær deg selv. Du er en av oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!