Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Syke og uføre

Du som kan jobbe, ville du byttet?

Hva slags samfunn er vi i ferd med å bli?

SINNA PÅ DE TRYGDA?: Rop heller for at alle som kan, og ønsker, å jobbe skal få mulighet til det. Kanskje sliter du selv med ansettelser, eller en venn av deg. Det er mange som ufrivillig står utenfor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SINNA PÅ DE TRYGDA?: Rop heller for at alle som kan, og ønsker, å jobbe skal få mulighet til det. Kanskje sliter du selv med ansettelser, eller en venn av deg. Det er mange som ufrivillig står utenfor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hva slags samfunn er vi i ferd med å bli? Ikke et jeg vil være en del av kjenner jeg. Å se innleggene og avisoppslagene om syke og uføre den siste tida, stikker meg langt ned i magen.

En av ti er uføre! Tenk et land hvor 90 av 100 er i arbeid eller i stand til å arbeide? I hvor mange andre land har man en forventning om at absolutt alle er friske nok til å stå i arbeid, eller har en livssituasjon som gjør det mulig? Absolutt 100 prosent?

Så la meg leke litt med statistikk: Ca. 1 prosent har en autismetilstand, ofte med flere tilstander i tillegg, som ADHD, lærevansker m.m., 0,75 prosent Tourettes, 0,5 prosent har alvorlig psykisk utviklingshemning, 1,5 prosent har moderat psykisk utviklingshemning, så en sekk med alvorlig epilepsi, ryggmargsbrokk og cerebral parese, sjeldne genfeil, og beslektede tilstander 0,5 prosent. Så der har du nesten fire av de ti av de 100.

Så har vi ekstreme livsbelastninger, trafikkskadde, og skadde fra andre ulykker, alvorlige eller sterkt hemmende kroniske sykdommer, overlevende fra kreft og hjernesvulster, hjertesyke, slitasjeskader, ja, kanskje de står for 1,5 prosent. Totalt til nå sånn ca. 5,5 prosent.

Resten er psykiske tilstander og andre sammensatte årsaker. Så la oss skrike, gjør det av at 4,5 prosent av befolkningen har skader, sykdommer, funksjonstap og lyter som gjør det vanskelig og bortimot umulig å stå i jobb, men som du friske arbeidsføre ikke kan se når de først orker å våge seg ut på noe hyggelig eller meningsfylt.

Faktisk så ville et romslig arbeidsliv som tålte fleksibilitet, hull i CV, og behov for tilrettelegging kunne rommet kanskje et sted mellom 2–3 av disse 10 prosentene. Men vi vil alltid ha et samfunn hvor noen trenger at resten bidrar, og det skal de ikke være nødt til å gjemme seg bort for, eller skamme seg over.

Du som kan jobbe, ville du byttet? Rop heller for at alle som kan, og ønsker, å jobbe skal få mulighet til det. Kanskje sliter du selv med ansettelser, eller kanskje en venn av deg. Det er mange som ufrivillig står utenfor.

Som samfunn, er det vår forbaskede plikt å sørge for best mulig livskvalitet og mulighet for en meningsfylt hverdag med gode opplevelser, uansett om du er i arbeid, eller ikke.

Tallene er funnet etter kjapt søk på norsk helseinformasjon på forekomster av ulike tilstander, resten er runde moderate anslag.

Hele Norges coronakart