Du sorte keiser!

Godspeed You! Black Emperor med suggererende drone-messe på Øya.

Foto: Markus Thorsen
Foto: Markus ThorsenVis mer

ØYA: Hvor begynner man egentlig med canadiske Godspeed! You Black Emperor? Det er nemlig noe ugjennomtrengelig med musikken til det meritterte dronebandet som gjør dem litt uhåndgripelige, nesten utilnærmelige i liveformatet. Noe som på sin side reduserer deg som publikummer til en avstandsbetrakter.

Men det er også her mye av magien ligger. Det handler om kikke inn i det dunkle universet deres og forsøke å finne svar blant de massive lydveggene. Det dreier seg mest om å bygge opp mot de store forløsningene og jo lenger tid det tar dess større blir lønnen for det berømmelige strevet.

Store mørke crescendoer knekker over i lyse og lett passasjer og da føles det nesten som om noe tar tak under armhulene og løfter deg i været. Jada, det låter sikkert irriterende pompøst, men sånn er det også med post-rocken til gjengen. Det handler om å male med bred pensel og bruke kraftige virkemiddel.

GYBE er kanskje ikke det mest selvskrevne festivalbandet, men den som lytter får betalt og de var det imponerende mange av til et såpass marginalt band å være under gårsdagens Øya-seanse.