Du store Alpaca

Formidabelt i jazz/samtidsmusikkgrenselandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sphinx Munch-inspirerte kvartettolkninger.

The Core Mer hardkjør i Coltrane-ekkoet.

CD: Eirik Hegdal har i flere år prestert godt, til dels strålende som både saksofonist, orkesterleder, arrangør og komponist. Men med «Tapet Tapet!» - formodentlig i betydningen overveldende mengder tapet, ikke teipet tapet – spørs det om han ikke når nye høyder, iallfall som det siste.

FOR det er sjelden å høre noen operere så fandenivoldsk, uanstrengt og ikke minst muntert i det ganske lumske farvannet der jazz/improvisasjon/samtidsmusikk flyter sammen. Her er faren for kreativ grunnstøting og snarlig synkeferdighet betydelig, men Hegdal går klar med glans. I lag med den klassiske kammertrioen Trio Alpaca Sigrid Elisabeth Stang (fiolin), Marianne Baudouin Lie (cello), Else Bø (piano) – og ikke minst perkusjonisten Tor Haugerud, slår han til med et suiteliknende, 18-satset verk der Arvo Pärt møter Sjostakovitsj møter Anthony Braxton møter… glem det. Dette er original Hegdal og overraskelsene kommer tett. Men sammen med sine følgesvenner skaper han også musikk (inkludert gjallende, fanfareaktig «folkemusikk») som uopphørlig avføder mange og ulike assosiasjoner til siste del av forrige århundre. Kammertrioen er formidabel og offensiv i alle faser, Haugerud er som alltid en klangmaker og rytmiker som med utsøkt plasseringssans hever all musikk han kommer borti flere hakk, og Hegdal selv spiller sine saksofoner med noe som best kan beskrives som inspirert sikkerhet, for alt jeg vet basert på en klar anelse om at han er i ferd med å signere noe stort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer