Du store Fats

Praktboks med en av tidligjazzens største og morsomste.

CD-BOKS: Pianisten, komponisten og ikke minst entertaineren Thomas Wright «Fats» Waller (1904- 43) er en av tidligjazzens største, og en betydelig premissleverandør for alle seinere jazzpianister.

Selv var han påvirket av stride-pianisten James P. Johnson, men utviklet et langt rikere uttrykk som har inspirert pianister fra Count Basie og Art Tatum via Thelonious Monk og Bud Powell til Chick Corea og Keith Jarrett.

Storhetstida hans var fra midten av 30-tallet, på scenen, i radio og på film, og da han døde i Kansas City på nattoget fra Los Angeles til New York, bare 39 år gammel, hadde han i årevis spilt, festet, spist og ikke minst drukket som om hver dag var den siste.

Waller rakk å gjøre mellom 350 og 400 innspillinger, og til denne tre cd-ers boksen har veteranproduceren Orrin Keepnews plukket ut drøyt 60. Han har fått med kremen, inkludert «Honeysuckle Rose» og «Ain\'t Misbehavin\'» i to versjoner hver, «The Jitterbug Waltz» (med Waller på Hammondorgel, han var en pioner der også) og hans største radiohit, «I\'m Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter».

Plate 1 byr på Waller syngende og spillende egne låter med kvintett (His Rhythm) og stort band (His Rhythm and His Orchestra). Plate 2 er instrumentaler, egne og andres («St.Louis Blues», «Stardust») i solo- og orkesterversjoner, mens plate 3 er lekne versjoner av kjente Tin Pan Alley-slagere. Hele veien er den frodige gjøgleren og/eller slepne pianisten/improvisatoren swingende til stede med uimotståelig utadvendthet, og lyttegleden blir ikke akkurat dempet av et lekkert teksthefte der en både akademisk og engasjert Dan Morgenstern skriver seg varm om den store Fats. Rett og slett en praktboks.