Du tar ikke radioen fra en nordmann

I fjor ble det solgt 61 000 digitalradioer i Norge. Og langt mer enn en million FM-radioer. Hvor ble det av DAB-revolusjonen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - DAB er død. Ferdig. 

Denne kategoriske dommen over den norske satsingen på det digitale radioformatet DAB (Digital Audio Broadcast) ble avsagt overfor undertegnede senhøstes i fjor, av en kilde med stor strategisk innsikt i den norske radiobransjen og NRKs indre radioanliggender, som leder på høyt nivå.

VEDKOMMENDE ER IKKE ALENE om å mene at satsingen på DAB digitalradio, anført av NRK og P4, er et blindspor. Vedkommende er heller ikke alene om å ønske anonymitet. Internt i NRK-systemet er det ikke vanskelig å finne dem som er kritiske til radioledelsens DAB-kjør, men overfor Dagbladet.no kvier flere seg for å stå fram med kritikken.

Men der enkeltpersoner tier, taler utviklingen for DAB-teknologien sitt tydelige språk. Nylig kom meldingen om at den mislykkede satsingen i Tyskland (200 000 solgte DAB-radioer til 80 millioner tyskere) mister store deler av statsstøtten.

Kort etter kontret DAB-lobbyen med å fortelle at DAB skal relanseres i Tyskland i 2009, men den tyske DAB-framtida er uansett mildt sagt usikker. 

DET ER DEN IKKE i store deler av det øvrige Europa. Der er det ikke noen DAB-framtid. EU-kommisjonen vedtok i sommer å innføre DVB-H som standard på mobilt TV og radio, en teknologi som også støttes av de store mobilprodusentene Nokia og Sony Ericsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer