Du tar ikke radioen fra en nordmann

I fjor ble det solgt 61 000 digitalradioer i Norge. Og langt mer enn en million FM-radioer. Hvor ble det av DAB-revolusjonen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - DAB er død. Ferdig. 

Denne kategoriske dommen over den norske satsingen på det digitale radioformatet DAB (Digital Audio Broadcast) ble avsagt overfor undertegnede senhøstes i fjor, av en kilde med stor strategisk innsikt i den norske radiobransjen og NRKs indre radioanliggender, som leder på høyt nivå.

VEDKOMMENDE ER IKKE ALENE om å mene at satsingen på DAB digitalradio, anført av NRK og P4, er et blindspor. Vedkommende er heller ikke alene om å ønske anonymitet. Internt i NRK-systemet er det ikke vanskelig å finne dem som er kritiske til radioledelsens DAB-kjør, men overfor Dagbladet.no kvier flere seg for å stå fram med kritikken.

Men der enkeltpersoner tier, taler utviklingen for DAB-teknologien sitt tydelige språk. Nylig kom meldingen om at den mislykkede satsingen i Tyskland (200 000 solgte DAB-radioer til 80 millioner tyskere) mister store deler av statsstøtten.

Kort etter kontret DAB-lobbyen med å fortelle at DAB skal relanseres i Tyskland i 2009, men den tyske DAB-framtida er uansett mildt sagt usikker. 

DET ER DEN IKKE i store deler av det øvrige Europa. Der er det ikke noen DAB-framtid. EU-kommisjonen vedtok i sommer å innføre DVB-H som standard på mobilt TV og radio, en teknologi som også støttes av de store mobilprodusentene Nokia og Sony Ericsson.

Nå er det bare i Storbritannia, tildels i Danmark og i Norge det fortsatt satses på DAB. I Storbritannia forlater kommerielle aktører DAB-nettet, angivelig fordi lyttertallene er for svake. I Danmark ble salget av DAB-radioer halvert i 2007.

Her hjemme går det heller ikke så bra. Til Dagens Næringsliv uttalte kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas tidligere denne uka at «et eller annet sted finnes det en grense for dette, men vi er ikke der ennå».

RADIODAGER: Radioen knytter Norge sammen, men ikke på DAB. En stenging av FM-nettet til fordel for DAB er neppe aktuell i overskuelig framtid, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX
RADIODAGER: Radioen knytter Norge sammen, men ikke på DAB. En stenging av FM-nettet til fordel for DAB er neppe aktuell i overskuelig framtid, mener Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer

Tidligere radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK er kanskje DAB-satsingens mest iherdige talsmann. I et innlegg i sin blogg hevder han det er feil å påstå at det går dårlig med DAB i Tyskland og Storbritannia, og  han beskylder norske medier for å være ensidig negative i sin DAB-dekning.

MEN SKEPSIS TIL DAB er ikke det samme som motstand mot en gradvis digitalisering av radiotilbudet. Det kommer, trolig med internett og mobilindustrien som viktigste drivkrefter. Men i mellomtida er og blir det et faktum at man ikke har lykkes i tilstrekkelig grad med å få befolkningen til å skrote FM-radioen til fordel for digitalradio.

Mens nordmenn går mann av huse for å skaffe seg HD-klare flatskjermer og digital-TV, har mange åpenbart problemer med å se poenget med DAB.

Det synes på salgstallene. DAB-lobbyens spindoktorer sender ut pressemeldinger om at antallet DAB-radioer i Norge økte med nesten 30 prosent i løpet av 2007, men bak dette tallet er realiteten at det i 2007 ble solgt 61 000 digitalradioer her til lands, en svak økning fra 55 000 solgte året før. 

HVOR SVAKE DISSE TALLENE ER, blir først tydelig når man sammenlikner med salget av FM-radioer. I samme periode ble det solgt anslagsvis 750 000 slike apparater i Norge. Videre ble det solgt mer enn to millioner andre radiomottakere i form av kabel- og parabolbokser, mobiltelefoner og PCer. Ifølge Erik Andersen i Elektronikkbransjen er det mer en 15 millioner konvensjonelle FM-radioer i bruk i Norge, eller 6-7 apparater per husstand. I tillegg kommer altså et ukjent antall millioner radiomottakere bygget inn i annen forbrukerelektronikk.

Da sier det seg selv at de totalt ca. 230 000 DAB-radioene som ifølge TNS Gallup er solgt i Norge, blir heller pjuskete i sammenlikning.

- Det går alt for sakte. Problemer er at kulturdepartementet har sagt «ja takk, begge deler», sier Erik Andersen i Elektronikkbransjen til Dagbladet.no.

Men Kulturminister Trond Giske har i det minste vært klar og tydelig på at det er NRKs generalforsamling som bestemmer når FM-nettet eventuelt skal stenges. Og generalforsamlingen, det er som kjent Giske. 

DET ER LAGT TIL GRUNN at minst halve befolkningen skal ha tilgang til DAB før FM-nettet stenges. Men er det godt nok? For NRK som almenkringkaster, for P4 som reklamefinansiert radiokanal, og ikke minst for våre kultur- og mediepolitikere, bør det være et tankekors at selv én DAB-radio i hver husstand vil være for lite hvis den reelle radiolyttingen skal opprettholdes på dagens nivå. Da ville hver eneste husstand måtte gå til anskaffelse av flere DAB-mottakere, for å erstatte FM-mottakerne som er i bruk i dag.

Du tar ikke radioen fra en nordmann

Med dagens oppslutning om DAB er en stenging av FM-nettet politisk uaktuelt, trolig i overskuelig framtid. I motsatt fall ville det bli radiotaushet og ramaskrik i hus og hytter med FM-radio over det ganske land.

Du tar bare ikke radioen fra en nordmann.

FM FORTSATT SUVEREN: Målt i antall radiomottakere i bruk, har DAB en markedsandel i Norge som neppe overstiger en prosent. Foto: SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer