Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rasisme i politet

Du treffer et sårt punkt

Det finnes fordommer mot enkelte folkeslag i det norske samfunnet, både åpne og ubevisste. Politiet er ikke et unntak.

MOT RASISME: Som mange andre, har heller ikke jeg 100 prosent tiltro til politiet. Det kommer av personlige opplevelser og opplevelser som min nærmeste familie har gått gjennom, skriver innsenderen. Bilde fra Jernbanetorget ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOT RASISME: Som mange andre, har heller ikke jeg 100 prosent tiltro til politiet. Det kommer av personlige opplevelser og opplevelser som min nærmeste familie har gått gjennom, skriver innsenderen. Bilde fra Jernbanetorget ved en tidligere anledning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Jeg leste innlegget der politibetjent Erlend fra patruljeseksjonen i Oslo avviser at politiet har en etablert og utstrakt praksis for å diskriminere mennesker med minoritetsbakgrunn.

Det traff et sårt punkt, og jeg føler at bildet han har av realitetene, ikke er helt det samme som jeg har. For første gang ønsker jeg derfor å bidra med egne erfaringer i denne diskusjonen.

Grunnen til at jeg skriver anonymt er at jeg har ikke ønsker/tør stå fram i offentlig debatt. Som mange andre, har jeg ikke 100 prosent tiltro til politiet. Det kommer av personlige opplevelser og opplevelser som min nærmeste familie har gått gjennom.

Jeg er av minoritetsbakgrunn, men vil påstå at jeg er fullt integrert. Jeg har bodd i Norge i 30 år, og føler meg norsk. Tidligere jobbet jeg på en restaurant. Der kunne det bli litt sene vakter. Når det ble ekstra seint på jobb, fikk jeg en lang gåtur hjem på grunn av mangel på offentlig transport på nattetid.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Ved to anledninger i løpet av de to åra, opplevde jeg å bli stoppet og kontrollert av politiet på vei hjem. Den ene kontrollen var en enkel legitimasjon og noen spørsmål, mens den andre var mer krenkende som følge av en mye mer grundig utspørring og en unødvendig ransaking.

Disse kontrollene gir en bismak og en følelse av trakassering. På den tida var jeg ung og kjente ikke rettighetene mine, og turte derfor ikke å stå opp for meg selv. Dette gjør at man føler seg kriminalisert og dømt, uten noen begrunnelse for hvorfor akkurat jeg blir stoppet.

Jeg har en yngre bror som var ute med noen venninner og hygget seg på byen. Han havnet i en situasjon hvor han ble holdt nede av to nordmenn og slått av en tredje (alle etnisk norske). Vedkommende kjente venninnene til broren min, og disse stilte som vitner rundt situasjonen.

Politiet kom og broren min ønsket å anmelde denne personen. Venninnene bekreftet hendelsesforløpet. Det var unødvendig, sa politiet, «det var mye mygg ute og det var seint» – dette kunne de løse seg imellom. Ikke den beste tilbakemeldingen å få fra politiet når man har pådratt seg en kraftig hjernerystelse og vært utsatt for kvelertak.

Spørsmålet er hvorvidt dette hadde vært reaksjonen fra politiet om broren min var noen andre enn en mann av minoritetsbakgrunn.

En bekjent av meg jobbet i Oslo-politiet. Vedkommende (som er etnisk norsk) har fortalt meg at hen opplevde at mange i politiet var særdeles fordomsfulle mot mennesker med minoritetsbakgrunn. Hen valgte å bytte jobb, da dette ikke var i tråd med hens moralske og medmenneskelige kompass.

Siden jeg og min bror (og flere andre bekjente) har opplevd uheldige situasjoner med politiet, så er jeg ganske sikker på at det er andre der ute med minoritetsbakgrunn som opplever det samme. Jeg vil påstå at dette ikke er enkeltstående tilfeller.

Alt dette som er nevnt, fører til en svikt i tilliten til politiet. Jeg vil ringe politiet hvis jeg ser noe urett som skjer, men jeg regner ikke med at de vil være til særlig hjelp dersom det gjelder meg selv.

At de stiller med fordommer, ser jeg på som høyst sannsynlig. Dette gjelder absolutt ikke alle politifolk, men proporsjonalt basert på mine erfaringer, er det utgangspunktet mitt.

Grunnen til at jeg skriver dette til deg, Erlend, er at basert på ditt innlegg, synes jeg innsikten politiet har til seg selv i denne saken, basert på innlegget. Essensen i problemet er at det finnes både åpne og ubevisste fordommer mot enkelte folkeslag. Fordommer finnes i det norske samfunnet. Politiet er ikke et unntak.

Dette mener jeg at du (som virker som et godt menneske og en rettferdig politimann), burde anerkjenne. Et samfunnsproblem når alle avenyer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!