Anmeldelse Film «The Trial of the Chicago 7»

Du trenger denne gammeldagse filmen

Ja, den er for pompøs iblant. Men «The Trial of the Chicago 7» er også vellaget og medrivende skolefjernsyn fra virkeligheten om en gang rettferdigheten seiret til sist.

Publisert
Sist oppdatert

FILM: Et stykke uti «The Trial of the Chicago 7» slo det meg at hele filmen føltes forunderlig gammeldags. Sakte ble jeg overbevist om at det kanskje var en god ting.

USA lever i etterdønningene av sommeren 1968, da gatene var fulle av demonstranter og titusener av mennesker dro til Chicago for å protestere under demokratenes landsmøte. Syv av de viktigste lederskikkelsene fra disse demonstrasjonene er blitt stilt for retten for konspirasjon og oppfordring til vold. Flere av dem har aldri møtt hverandre, og noen av dem er nærmest fiender: Den streite Tom Hayden (Eddie Redmayne) tror at det er lettest for aktivister å vinne frem hvis de følger reglene og ikke provoserer øvrigheten unødig, mens Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen) er en respektløs rabulist som er ironisk og hånlig i møte med makta.

Men de er forent ved at det konservative USA generelt og Nixon-regjeringen spesielt har dem i kikkertsiktet, og har valgt seg nettopp denne slagmarken for å ta et oppgjør med de ungdommelige og venstreorienterte kreftene de opplever som en eksistensiell trussel.

Sorkins metode

«The Trial of the Chicago 7» er skrevet og regissert av Aaron Sorkin, som nok må sies å være årsaken til den tunge aromaen av tidlig 2000-tall. Det var da Sorkin drepte tilløpene til kynisme i en generasjon unge politiske nerder gjennom tv-serien «Presidenten», som beskrev den krevende, men tapre kampen til staben til en demokratisk amerikansk president som prøvde å gjennomføre ideer han faktisk trodde på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer