PRISVINNER: Etter suksessfilmen Nord, satser Anders Baasmo Christiansen (34) hardt på en filmkarriere i utlandet. Foto: Filmweb
PRISVINNER: Etter suksessfilmen Nord, satser Anders Baasmo Christiansen (34) hardt på en filmkarriere i utlandet. Foto: FilmwebVis mer

- Du trenger ikke six pack for å slå til

Gjett hvem som er «Nord»-Anders sin filmhelt.

||| BERLIN (Dagbladet): I går ble den norske skuespilleren Anders Baasmo Christiansen presentert som en av ti Shooting stars - Europas beste unge skuespillere - på Den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Mens de andre er forholdvis ukjente skuespillere, er Baasmo Christiansen allerede blitt lagt merke til internasjonalt. Det skyldes hovedrollen i prisgrossisten «Nord.» Da roadmovien i fjor ble priset på filmfestivalen Tribeca i New York, fikk den norske skuespilleren skryt av selveste Robert DeNiro.

- Han kom opp til meg, tok meg i handa, og sa godt jobba, sier en tydelig stolt Anders Baasmo Christiansen til Dagbladet.

Stjerneagent
Etter å ha skaffet jobbene sine selv, er nå skuespilleren kommet inn i stallen til den agenten Anne Lindberg, som styrer karrieren til flere kjente danske skuespillere. På Filmfestivalen i Berlin jobber Lindberg for å spleise Baasmo Christiansen med de «riktige folkene».

- På en fest i går plasserte hun meg sammen med hun som caster alle James Bond-filmene, sier han.

- En rolle som skurk i James Bond, hvordan høres det ut?

- Jo, det må vi prøve å få til, smiler Anders Baasmo Christiansen.

Han er imidlertid fullt klar over at på at agent-jobbingen ikke nødvendigvis fører ham til Hollywood.

- Det er mer enn måte å koordinere tilfeldighetene. Men, plutselig er det som vil ha en veldig norsk fyr til en vikingfilm, smiler skuespilleren.

- Mel Gibson har jo varslet at han skal lage en slik film sammen med Leonardi DiCaprio, så det er jo ikke så utenkelig?

I BERLIN: Anders Baasmo Christiansen er en av ti Shooting stars under filmfestivalen i Berlin. Foto: Gprm K. Gaare
I BERLIN: Anders Baasmo Christiansen er en av ti Shooting stars under filmfestivalen i Berlin. Foto: Gprm K. Gaare Vis mer

- Det hadde helt klart vært gøy, sier Baasmo Christiansen.      

Priskandidat
I fjor vant «Nord» filmkritikernes pris på filmfestivalen i Berlin. I år har Anders Baasmo Christiansen en liten rolle i regissør Hans Petter Molands «En ganske snill mann» som kjemper om Gullbjørnen i hovedkonkurransen.

Hovedrollen i Moland-filmen er besatt av den svenske Hollywood-skuespilleren Stellan Skarsgård. Baasmo Christiansen legger ikke skjul på at svensken er et stort forbilde, som gir ham kloke råd.   

- En ting er helt sikkert, jeg kommer ikke til å dra til L.A. for å gå på filmaudition. Jeg reiser ikke før jeg har fått en jobb. Stellan er klar på at du får roller ute etter at du har gjort bra ting hjemme, sier Baasmo Christiansen.

Når vi spør om flere filmhelter, kommer et annet navn raskt opp: amerikanske Philip Seymour Hoffman, som blant annet vant Oscar for Capote (2005). Baasmo Christiansen er fascinert av hvordan Hoffman utfordrer oppfatningen av hvordan en filmskuespiller skal se ut - og trekker selv fram den fysiske likheten.   

- Han viser at du ikke trenger å ha six pack for å slå til, ler Anders Baasmo Christiansen.   

LIKNER: Anders synes selv han minner om sin filmhelt Philip Seymour Hoffman. Foto: Scanpix
LIKNER: Anders synes selv han minner om sin filmhelt Philip Seymour Hoffman. Foto: Scanpix Vis mer