Du trenger ingen konsoll for disse spillene

... men kanskje en tur til bakeren?

TIDLIG I VÅR begynte det å dukke opp forvirrende plakater i flere amerikanske byer. Slagordene «Harvey Dent for District Attorney» og «I believe in Harvey Dent» var ledsaget av bilder av en kjekk kar i dress.

I og for seg ikke så rart, bortsett fra at ingen hadde hørt om en virkelig politiker ved navn Harvey Dent. Da alle plakatene ble sabotert en dag seinere, med store røde smil påmalt, og påskriften «I believe in Harvey Dent TOO», var det allerede klart for folk med litt kjennskap til slikt at dette var et såkalt Rabbit Hole for en ARG i forbindelse med den kommende Batman-filmen «The Dark Knight».

Forvirret? Frykt ikke.

ARG ER EN forkortelse for Alternate Reality Game, og Rabbit Hole er slang for et inngangspunkt til den alternative virkeligheten. Prinsippet for slike spill er at spilleren gradvis oppdager et annet univers gjennom hverdagslige kanaler.

I det nevnte tilfellet kunne man raskt klikke seg inn på nettsidene ibelieveinharveydent.com og ibelieveinharvey denttoo.com (prøv å markere den skjulte teksten), hvor man får bekreftet mistanken om at de drives av fiktive karakterer som holder til i Gotham, samme by som Batman.

Tro mot ARG-filosofien finner man her ledetråder som kan føre en til stadig nye spor. Man kan for eksempel sende en sms til et nummer, noe som fører til at man blir oppringt med kryptiske beskjeder, som igjen er ledetråder, kanskje koordinater til et spesielt sted, eller koden til en oppbevaringsboks.

FOR SOM ET hvert state-of-the-art ARG griper også dette spillet inn i spillernes hverdag, på konspiratorisk vis. Flere spillere som tydet tegnene i en falsk annonse i en falsk nettavis, møtte opp på bakerier rundt om i USA, hvor de oppga et falskt navn og fikk utlevert en kake.

Da de ringte nummeret som sto på kaka, ringte kaka, som viste seg å inneholde en mobiltelefon med lader, med beskjed om å ha den påslått og tilgjengelig til alle tider. Andre sentrale hendelser i spillet har vært iscenesatte kidnappinger og mord, og telefonnumre skrevet med røykfly i himmelen. 

SERIØS SATSING: Ifølge Los Angeles Times markerer det Batman-relaterte spillet «I believe in Harvey Dent» at Alternate Reality Gaming er på vei inn i mainstreamen. Noe som bekreftes av at dedikerte ARG-entusiaster mener spillet er altfor lite subtilt til å fortjene betegnelsen. Foto: IBELIEVEINHARVEYDENT.COM
SERIØS SATSING: Ifølge Los Angeles Times markerer det Batman-relaterte spillet «I believe in Harvey Dent» at Alternate Reality Gaming er på vei inn i mainstreamen. Noe som bekreftes av at dedikerte ARG-entusiaster mener spillet er altfor lite subtilt til å fortjene betegnelsen. Foto: IBELIEVEINHARVEYDENT.COM Vis mer

VIKTIGST AV alt er at verken Warner Bros eller 42 Entertainment, selskapet som sannsynligvis står bak spillet, ville kommentere Harvey Dent-kampanjen. ARGs første bud er nemlig mantraet «This is Not a Game», noe som betyr at spillene aldri røper at de er spill.

Dermed kan de heller ikke markedsføres på vanlig vis, men er helt avhengige av at spillerne selv fatter interesse og driver spillet framover. Jordan Weisman, en av de kreative sjefene i 42 Entertainment, har forklart til Wired at han tror folk blir så bombardert med reklamebudskaper at de blokkerer dem ut, og dermed er det enklere å få oppmerksomheten deres ved ikke å rope ut budskapet, men å gjemme det og la folk oppdage det.

DET FØRSTE STORE ARG-spillet, «The Beast», ble oppdaget ved at noen stusset over krediteringen av «Jeanine Salla, Sentient Machine Therapist» på traileren for Steven Spielbergs film «A.I.», og søkte etter henne på nettet. Det sier seg selv at når inngangene er så subtile, og ingen vil bekrefte eller avkrefte at spillet er et spill, dreier ganske mye av aktiviteten blant ARG-spillerne seg om å finne ut hva som kan være spill eller ikke.

Dermed blir skillet mellom virkelighet og spill uklart. Hva som helst kan være ledetråder fra en «Puppet master», som er betegnelsen på dem som styrer forløpet. Da produsentene av spillet «Majestic» ga beskjed til spillerne om at spillet var utsatt på grunn av en brann, viste dét seg å være inngangen til det virkelige, konspirasjonsbaserte spillet.

Det er heller ikke uvanlig at spillere legger ut falske spor eller gir seg ut for å være puppet masters. For å gjøre forvirringen komplett hender det at de virkelige puppet masterne plukker opp falske spor og inkluderer dem i spillet, slik det for eksempel skjedde i Youtube-baserte «lonelygirl15».

SKIKKELIG HJERNEGYMNASTIKK, rett og slett. Men så er også hjernen det eneste man trenger for å spille, i tillegg til en internettlinje og en telefon. ARG er ikke bare demokratisk og billig, mener ARG-entusiastene, det er en helt ny form for spilling.

Spillerne samarbeider med hverandre for å løse problemene på nettforum og påvirker spillets gang underveis, og prosessen tar nærmest form av en kollektiv intelligens. Eller en tankesmie, kanskje.

Den kjente spillutvikleren Kate McGonigal tok konsekvensen av dette kollektive idemyldrings-aspektet da hun lagde spillet «World Without Oil», hvor tusenvis av spillere deltok i en simulert oljekrise.

Du trenger ingen konsoll for disse spillene

DE FLESTE ARG-ENE er imidlertid bare lek og moro, og som regel har de som formål å trekke folk inn i fiksjonsuniverset til en film, et dataspill, eller serier som «LOST» og «Heroes». Et sted må pengene komme fra.

Men ikke alle spill er reklame: 42 Entertainment har gitt ut den fiktive dagboka «Cathy’s book», som lar deg interagere med MySpace-sider og telefonsvarere for å finne ut hvor og hvorfor Cathy har forsvunnet.

Og ikke minst har mange spillere oppdaget at de kan lage sine egne spill, uten å kunne det minste om programmering eller data.

Siden ingen vil innrømme at et ARG finnes i utgangspunktet, er det heller ikke mulig å si om det er offisielt eller fan-generert, slik tilfellet var for det Matrix-relaterte «Metacortechs», et spill som tok utgangspunkt i nettsida til et tilsynelatende helt vanlig softwarefirma, og viste seg å være produsert av en uavhengig ARG-gruppe.

SELVFØLGELIG RISIKERER ARG-spillere å bruke mye tid på nettsidene til tilsynelatende helt vanlige softwarefirma som viser seg å være helt vanlige softwarefirma. Men om de blir litt skuffet over at det ikke er en del av spillet, er det ikke så farlig. Det er tross alt en del av spillet.

FIKK IKKE HENGE I FRED: Her er valgplakaten til Dent som dukket opp på husvegger rundt omkring i USA.
JOKEREN: Før premieren på «The Dark Knight» er det Heath Ledgers karakter, The Joker, som har fått mest blest. Men det er noe mer ordinært utseende Harvey Dent (spilt av Aaron Eckhart) som har fått sitt eget ARG-spill.