Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Trumps tale til Kongressen i natt

Du tror det ikke før du ser det, Donald Trump hørtes nesten presidentaktig ut

Holdt seg til manuskriptet på teleprompteren. Såvidt.

LØVENS HULE: Donald Trump holdt sin første tale til Kongressen i natt norsk tid. Tross flere usannheter, er dommen at han opptrådte nesten presidentaktig. Video: CNNVis mer Vis mer
Meninger

De første reaksjonene på nattens historiske tale i Kongressen, var en blanding av lettelse hos hans støttespillere og overraskelse hos hans kritikere. I en time lang tale klarte han stort sett å holde seg til et konvensjonelt og temmelig innholdsløst manus. Bare et par ganger skjenet han ut i trumpismene vi etter hvert er blitt så vant til, men vendte raskt tilbake til teleprompteren.

Talen var så lite trumpsk i formen at kommentatorer mente lekkasjene fra Det hvite hus måtte være sanne: Dette var ikke Steve Bannons verk.

Talepunktene var for så vidt velkjente fra hans mange folkemøter under valgkampen, men innpakkingen var langt mindre aggressiv og ikke fullt så dyster som i innsettelsestalen. Ja, faktisk hørtes dette mer ut som den innsettelsestalen han burde ha holdt; han lånte til og med en poetisk metafor fra John F. Kennedy om å overta fakkelen fra tidligere generasjoner.

Men den som ventet på nyheter eller utdyping av varslet politikk, gikk tomhendt hjem. Egentlig serverte han bare to konkrete nyheter; han vil bruke en billion dollar på infrastruktur. Og han skal opprette et nytt kontor for å hjelpe ofrene for innvandrerkriminalitet, Voice (Victims of immigration crime engagement).

Det siste var et hovedtema i talen, som det var i valgkampen som jo startet med beskyldninger om at meksikanske immigranter var voldtektsforbrytere og kriminelle som måtte kastes ut av landet. Det er grundig tilbakevist i likhet med flere av hans andre påstander i talen, som for høflighetens skyld blir omtalt som uriktige, upresise og langt fra sannheten.

Faktasjekkerne hadde som vanlig hendene fulle, og det er unektelig rart at en så gjennomarbeidet og viktig tale inneholder flere grove feil som raskt og enkelt ble avdekket. Her er noen av dem:

RØRENDE: Det ble et rørende øyeblikk da Donald Trump hedre Navy Seal-soldaten som døde under et raid i Jemen i januar. VIDEO: CNN Vis mer

Trump hevdet at 94 millioner amerikanere er arbeidsløse, et sjokkerende høyt tall hvis det hadde vært i nærheten av sannheten. Tallet han viser til rommer alle over 16 år som er utenfor arbeidsmarkedet, det vil si skoleelever, pensjonister, funksjonshemmete og hjemmeværende. Det riktige ledighetstallet er 7,5 millioner amerikanere, eller en ledighet på 4,8 prosent.

Han hevdet at USA har tapt en fjerdedel av sine industriplasser på grunn av frihandelsavtalen Nafta. Det strides om hvor stor andelen er, men ingen er uenig om at brorparten skyldes automatisering, en utvikling som nå også rammer Kina som Trump ynder å peke på som syndebukk.

Han hevdet at USA har en av de høyeste bedriftsbeskatningene i verden. Det er ikke i nærheten av sannheten. USA er nummer 31 på OECDs ranking, langt bak Storbritannia og Tyskland, og KPMG mener tvert om at USA er blant verdens ti mest skattevennlige land. Trump hevdet at han skulle gi «enorme skattelettelser» til middelklassen. Det er selvsagt et definisjonsspørsmål, men den konservative tankesmien Tax Foundation har beregnet at halvparten av skattelettelsene går til de en prosent rikeste.

Han hevdet at hans strenge innvandringspolitikk vil føre til lavere arbeidsledighet og høyere lønner. All data viser at amerikansk arbeidsliv og nye industrier er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft, både papirløse immigranter og visaholdere. For øvrig har Trump tidligere klaget over et for høyt lønnsnivå.

Han hevdet at hans nye immigrasjonsregime er helt nødvendig fordi flere land har for dårlig kontroll, og han vil ikke tillate «et brohode for terrorisme». Dette er misvisende og en grunn til at den omstridte presidentordren ble stoppet av domstolene. USA har allerede en av verdens strengeste regimer når det gjelder innvandring og oppholdstillatelse. Kontrollen utføres av amerikanske myndigheter, ikke det enkelte land, og tar mellom 18 og 24 måneder.

Et hovedpunkt i talen var dessuten Obamacare, som han til stor jubel blant republikanerne, forsikret igjen at han ville avskaffe. Jubelen var ikke like stor da han sa han ville erstatte ordningen med noe enda bedre. Det skyldes at republikanerne langt i fra er enige om en ny ordning, eller om de en gang vil ha en erstatning.

TALE: Donald Trump holdt natt til onsdag sin første tale til Kongressen. VIDEO: CNN Vis mer

Han sendte som vanlig blandete signaler når det gjaldt politikken resten av verden kanskje er mest opptatt av. På den ene side forsikret han igjen at Nato er en bærebjelke i amerikansk utenrikspolitikk, på den annen side sa han; min jobb er ikke å beskytte verden, men å beskytte USA.

Det er vel ganske trumpsk at nettopp på et så avgjørende punkt, valgte han å se bort fra manuset på teleprompteren. Han gjentok at USAs allierte måtte regne med å ta en større del av regninga, en holdning flere presidenter før ham har hatt, men Trump mente at han allerede hadde lykkes fordi han var så mye tøffere; tro meg, pengene strømmer allerede inn, sa han i et øyeblikks tilbakefall. Om dette er riktig har ikke faktasjekkerne rukket å sjekke ennå, men Trump har i så fall en imponerende innflytelse over europeiske forsvarsbudsjetter.

På forhånd var spenningen høy før nattens tale. En presidents tale til Kongressen er en av de mer formelle og symboltunge oppgavene embetet fører med seg. Og her var Trump langt i fra på hjemmebane. Han har som kjent aldri vært folkevalgt, og han tilbrakte store deler av valgkampen med å æreskjelle Washingtons politikerstand som korrupt og virkelighetsfjern. Talen kom dessuten på tampen av en uvanlig tøff start med daglige kontroverser, noen av dem svært alvorlige som beskyldningene om forbindelser til Russland og domstolenes avvisning av en presidentordre. Det har vært tidenes største demonstrasjoner rundt hele landet, større enn mot Vietnam-krigen, en tid mange sammenlikner nasjonens stemning med.

Trump har svart på motstanden med å gå i strupen på kritikerne og ikke minst budbringerne i pressen. Ville han klare å holde seg til manuset og opptre så presidentaktig som øyeblikket krevde, eller ville han bruke selv Kongressens talestol til å skjelle og smelle? Trumps form er blitt en så stor del av hans budskap at det virker som om talen har beroliget skeptikerne i hans eget parti i det minste. Men lista legges lavt når presidenten blir tatt i dels grove usannheter, og dommen likevel er at han for en gangs skyld oppførte seg presidentaktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media