FORFJAMSET: Forfatter Edvard Hoem trodde først det var en spøk da kulturminister Anniken Huitfeldt fortalte ham at han var tildelt statsstipend.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORFJAMSET: Forfatter Edvard Hoem trodde først det var en spøk da kulturminister Anniken Huitfeldt fortalte ham at han var tildelt statsstipend. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Du tuller med meg nå?

Edvard Hoem hadde vanskelig for å tro kulturministeren da hun overrasket ham med statsstipend.

(Dagbladet): Forfatter Edvard Hoem trodde han skulle i et generelt møte med kulturminister Anniken Huitfeldt, sammen med forlagssjef i Forlaget Oktober, Geir Berdahl. Lite visste han om at det skulle bli et ganske så lukrativt møte.

Da Huitfeldt omsider fortalte ham om møtets egentlige agenda, at han fremover vil bevilges 391.000 årlige kroner av statsbudsjettet i statsstipend, ble forfatteren svært overrasket.

- Er det sant? - Du tuller med meg nå? Er det sant? spør Hoem forfjamset.

Etter å ha samlet seg litt, og fått bekreftet fra både kulturminister og forlagssjef at det slettes ikke var en spøk, bemerket Hoem hvor viktig stipendet var i forbindelse med hans videre arbeid.

- Dette var en veldig sterk beskjed å få på morgenkvisten. Stipendet vil forandre hele grunnlaget for mitt arbeid, sier han til Dagbladet.

Mangfoldig produksjon Kulturdepartementet mottok et anbefalingsbrev frontet av Ellen Horn, og kulturministeren var klar i sin begrunnelse:

- Du har en mangfoldig produksjon, det finnes vel knapt en sjanger du ikke har vært innom. Din formdling rundt i Norge bidrar til innblikk i norgeshistorien for så mange, sier Huitfeldt til den ferske statsstipendiaten.

FORNØYD FORLAGSSJEF: Forlagssjef ved Forlaget Oktober, Geir Berdahl, var svært glad på Hoems vegne. - Dette var viktig for Edvard, sier Berdahl. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNØYD FORLAGSSJEF: Forlagssjef ved Forlaget Oktober, Geir Berdahl, var svært glad på Hoems vegne. - Dette var viktig for Edvard, sier Berdahl. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En tydelig rørt Hoem viste stor takknemlighet overfor Huitfeldt og Kulturdepartementet.

Forandrer ikke rutinene - Det betyr mye for meg som skrivende menneske. Med stipendet får jeg ro til å arbeide, og det blir lettere å kombinere formidling av tekster med skriving fremover, sier forfatteren ydmykt.

Hoem arbeider for tiden med en biografi om Bjørnstjerne Bjørnson, som totalt vil bestå av fire bind. Han er også i gang med å oversette sitt 13. Shakespeare-stykke. I tillegg er han en aktiv foredragsholder.

- At jeg nå er statsstipendiat betyr ikke at jeg får et nytt liv. Rutinene forblir de samme, sier Hoem.

- Naturlig anerkjennelse Huitfeldt mener det var naturlig å tildele Hoem statsstipendet:

- Det er en anerkjennelse av Hoems fantastiske arbeid, som han absolutt har fortjent.

Også forlagssjef Berdahl syntes stipendet var fullt fortjent:

NATURLIG: Kulturminister Anniken Huitfeldt betegnet tildelingen av statsstipendet som en helt naturlig anerkjennelse av Hoems arbeid.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NATURLIG: Kulturminister Anniken Huitfeldt betegnet tildelingen av statsstipendet som en helt naturlig anerkjennelse av Hoems arbeid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kjenner ingen andre forfattere som jobber så hardt som det han gjør. Dette var viktig for Edvard, og fungerer som oppmuntring og motivasjon for hans videre arbeid, sier Berdahl.

Hoem vil ha status og lønn som statsstipendiat til oppnådd pensjonsalder. Andre statsstipendiater er blant annet forfatter Jan Erik Vold, dramatiker Jon Fosse, billedkunstner Marianne Heske, historiker Per Haave og folkemusiker Kirsten Bråten Berg.