- Du velger ikke dine verdier

«Vil du heller ha to Flax-lodd enn ei bok skrevet av Kjartan Fløgstad?» Sosiolog Lennart Rosenlund har gruppert nordmenn etter deres verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Hver fjerde mann med penger og makt har kort hår og bart; han vil ha det rent og ryddig hjemme og vil helst ikke bli venn med en som hjelper en kosovoalbaner i kirkeasyl.

Menn med kulturell innflytelse har heller helskjegg og vil ha det rotete og fantasifullt hjemme, og søker gjerne vennskap med en som hjelper kirkeasylanter.

SLIK TEGNER sosiolog Lennart Rosenlund ved Høgskolen i Stavanger et nytt bilde av dagens Ola nordmann. I sitt doktorgradsarbeid har han stilt 137 spørsmål til 905 personer i Stavanger.

- Klasseskillets tid er ikke forbi, klassesamfunnet er bare annerledes, og forsterket, mener Rosenlund.

Han har studert Stavangers utvikling de siste 25 åra. Oljeeventyret har revolusjonert byen.

- På 70-tallet var Stavanger en litt primitiv, forvokst småby som tida hadde løpt fra. Den var en bastion for den lavkirkelige lekmannsbevegelse, mener Rosenlund.

I 1974 hadde 54 prosent av Stavangers befolkning vært på pub. I 1994 var andelen 92 prosent. Og langt flere av siddisene går på symfonikonserter og kunstutstillinger i dag enn før.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer