I HARDT VÆR: Flere av hans egne partifeller ønsker at republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, trekker seg. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Flere av hans egne partifeller ønsker at republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, trekker seg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Du vet det er alvorlig når Trump ber om unnskyldning for noe som helst

Der mistet han alle gifte kvinner i Amerika.

Kommentar

Donald Trump har enda en gang blitt grepet i ord, men nå er det nok selv for republikanerne.

Det var ingen dårlig nyhetsdag. Først erklærte Barack Obama offisielt at Russland sto bak hackingen av demokratenes e-poster. Så lekket Wikileaks ytterligere tusenvis av eposter som angivelig kunne skade Hillary Clinton.

Og så traff orkanen Matthew kysten av Florida.

Men, neida, Donald Trump klarte å overgå alt dette. Ja, han overgikk til og med seg selv. Etter alt det han har sagt og gjort uten at det har stoppet ham, lyktes han til slutt å gå over streken.

I et 11 år gammelt lydopptak fra en pause i et TV-show, skryter han av å trakassere kvinner. Han påstår at han som stjerne kan gjøre hva han vil med kvinner, når han vil; han kan kysse og ta dem i skrittet, ja, han klarer ikke å stoppe når han ser en vakker kvinne, innrømmer han.

Etter at det flere minutter lange lydopptaket ble publisert av Washington Post, måtte selv Trump komme med en slags unnskyldning; hvis noen følte seg støtt, ba han om unnskyldning, men det var jo bare litt gutteprat på bakrommet.

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Du vet det er alvorlig når Trump ber om unnskyldning for noe som helst. Hans leveregel er som kjent aldri å be om unnskyldning, aldri gå tilbake på noe, men heller slå enda hardere mot anklagene.

Likevel, denne gangen var heller ikke det nok. Amerikanerne hadde fått nok.

Lyden av dråpen som fikk begeret til å flyte over, var som fra en demning som brast. I løpet av minutter flommet mediene over av sjokk og vantro, og selv hans fremste støttespillere søkte dekning, mens de forbannet ødeleggelsene i Trumps kjølvann.

Men hvorfor i all verden reagerer amerikanerne så kraftig denne gangen? Det undrer kanskje nordmenn og andre europeere som har fulgt valgkampen utenfra. Det er jo ikke som det er noe nytt at Trump er en mannssjåvinist som behandler kvinner dårlig. Det har vært både grundig dokumentert og demonstrert i et år nå.

For å forstå hva som traff Trump i natt norsk tid, er det derfor interessant å se hva republikanske og konservative velgere reagerer så sterkt på. At liberale og feminister tar avstand fra Trumps sexisme, er jo vanlig. Trumps kvinnesyn har lenge vært en sentral del av Hillarys politiske TV-reklame.

Republikanere reagerer selvfølgelig på språket. Ord som «fuck» og «pussy» er ikke dagligdags i gudfryktige konservative kretser. For så vidt ikke offentlig i det hele tatt; liberale New York Times ba leserne om unnskyldning for å sette dem på trykk, og programledere på TV ba forgjeves gjester unngå de støtende ordene republikanernes presidentkandidat hadde brukt.

Men kanskje verst av alt, den nygifte Donald Trump innrømmet i lydopptaket at han hadde prøvd å sjekke opp en gift kvinne. Slik gjør man bare ikke i det puritanske og familiekjære USA.

Trump er med andre ord ikke bare en utro og sexistisk fyr, men også en «homewrecker», en som bryter opp familier.

Som det ble sagt: Der mistet han alle gifte kvinner i Amerika.

Eksperter på demografi og målinger tror opptakene særlig avskrekker middelklassevelgere som ennå ikke har bestemt seg.

Den som husker 1990-tallets Lewinsky-skandale, vet at amerikanerne ikke tar lett på sex og utroskap. Bill Clinton ble truet med riksrett for å ha løyet om sex med en ung medarbeider i Det ovale kontor. Den gangen ristet også europeere på hodet.

Donald Trump har ikke glemt Lewinsky eller Bill Clintons andre kvinnehistorier. Han har lenge truet med å bruke dem i valgkampen. Og hans første reaksjon i natt var å hevde at Bill hadde sagt langt verre ting om kvinner når de spilte golf.

Etter at Trump hadde roet seg en smule og sendte ut en offisiell unnskyldning, fortsatte han angrepene på Bill Clintons utroskap og hevdet igjen at Hillary Clinton hadde trakassert Bills kvinner for å hindre dem i å gå til pressen.

Han lever opp til sitt løfte; Hillary kan være ond, men jeg kan være enda ondere.

Men denne gangen ser han ikke ut til å slippe unna med den vante taktikken om å slå ti ganger hardere tilbake.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

En etter en har ledende republikanere fordømt og tatt avstand fra utsagnene. Leder av representantenes hus, Paul Ryan, avlyste et mye omtalt valgmøte sammen med Trump i hans hjemstat Wisconsin seinere i dag. Han ville ikke dele podiet med Trump.

Det har vært tunge spekulasjoner om det republikanske partiet sitter i krisemøter for å vurdere om de kan bytte til visepresidentkandidat Mike Pence så seint i løpet. Det har bestemt vært avvist og er både teknisk og politisk umulig.

Men som det blir sagt, hvis det ikke har vært krisemøter, har de ikke forstått hvor alvorlig dette er. Det er klart de gjør. De må nå redde stumpene, det vil si, sikre republikanere i valg til Kongressen.

Ledende republikanere er i en skvis. De har brukt usedvanlig fordømmende ord om Trump de siste timene, men få har så langt trukket støtten sin.

Dermed får de spørsmålet; så dette er en mann dere ikke ville la være alene i et rom med døtrene deres, men dere lar ham være alene i Det ovale kontor?

Søndag kveld skal Donald Trump og Hillary Clinton møtes til sin andre debatt. Det er en såkalt townhall-debatt der publikum får stille spørsmål.

Det er ingen tvil om hva hele USA vil ha svar på.

KOMMENTERER: Marie Simonsen i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTERER: Marie Simonsen i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.