Du vet neppe hvem denne norske skuespilleren er

Men det gjorde manusforfatteren av «The Dark Knight», og ga ham en rolle i ny storsatsing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Som skuespiller tror jeg det er viktig at ikke publikum vet alt om deg. Hvis alle vet om den rosemalte døra til utedoen på hytta di, forholder de seg ikke lenger til rollen du spiller, men til deg som person, sier skuespiller Jan Erik Madsen (37) til Dagbladet på telefon fra London.

I kveld er det premiere på Fox crimes nye storsatsing, actiondramaet «Da Vinci's Demons», der Madsen har har fått rollen som Kaptein Zircher - en av pavens menn.

«Dark Knight»-forfatter Forfatteren av serien er David S. Goyer som blant annet var medforfatter av den Oscar-belønnede «Dark Knight»-trilogien, de enormt populære «Call of Duty»-spillene og står for manus i den kommende Superman-filmen «Man of Steel».

- Når David S. Goyer ringer sier du ikke nei, sier Madsen som har tatt skuespillerutdannelse i England, og bor i London.
Madsen forteller at han dessverre ikke kan ikke si så mye om rollen i serien, men ifølge filmnettstedet IMDB skal Madsen være med i de tre første episodene av sesongen.

<strong>Ukjent hjemme:</strong> Madsen bor i London og jobber som skuespiller i England, Tyskland, Danmark og Norge. Han bryr seg fint lite om at han ikke er en kjent navn blant mannen i gata. Foto: Fox
Ukjent hjemme: Madsen bor i London og jobber som skuespiller i England, Tyskland, Danmark og Norge. Han bryr seg fint lite om at han ikke er en kjent navn blant mannen i gata. Foto: Fox Vis mer

- Jeg har ikke lov til å komme med spoilers, så jeg kan ikke si så mye. Men det har vært en veldig kul opplevelse. Goyer skriver helt suverene storbudsjettmanus, og det var et enormt apparat rundt, forteller han om serien som skal på 200 kanaler i 120 land.

James Bond-trenere I serien møter vi en ung Da Vinci (Tom Riley), helt i begynnelse av sin karriere som kunstner, ingeniør og vitenskapsmann, som kjemper en hard kamp mot det rådende tankesettet i datidens Italia. 
Ifølge pressekrivet har manusforfatterne i stor grad bygget serien rundt faktiske hendelser ut fra den dokumenterte kunnskapen man har fra denne perioden. Det innebar at Madsen måtte gjennom tøff trening med sverd, hest og nevekamp.

- Vi hadde de samme trenerne som trente opp Daniel Craig til James Bond, så det var proffe folk. Det er jo en slags guttedrøm, i alle fall en nerds drøm, å galloppere rundt i skauen og slåss med sverd. Dessuten var ridning en av de tingene jeg hadde lyst til å lære meg i fjor, sier Madsen.

Språksterk Men dette er ikke den første gang Madsen viser seg for et stort internasjonalt publikum. I fjor hadde han en rolle som brutal og kynisk milliardær i BBC-serien «Tause Vitner», og han har spilt i en rekke tyske tv-serier.

- I tillegg til norsk og engelsk snakker jeg flytende tysk, dansk og svensk. Det gjør at jeg har et mye større marked og slipper å livnære meg med for eksempel reklamejobber mellom skuespilleroppdragene jeg ønsker å gjøre. Det er en stor fordel.

<strong>Smarting:</strong> Tom Riley spiller hoverollen Leonardo Da Vinci, en av verdenshistoriens mest kjente og beundrede personer. Foto: Fox
Smarting: Tom Riley spiller hoverollen Leonardo Da Vinci, en av verdenshistoriens mest kjente og beundrede personer. Foto: Fox Vis mer

Madsen sier at han på ingen måte savner å være et navn folk flest hjemme i Norge er kjent med.

- Ingen fan av berømmelse - Ikke i det hele tatt. Det er ikke viktig. Jeg er ingen fan av berømmelse. Det viktigste er at jeg får jobbe med det jeg har aller mest lyst til, nemlig å være skuespiller. Jeg synes det er like moro uansett om det er store serier som denne, eller et lite teaterstykke i England eller Danmark.

Det er kjent at Madsen for har en rolle i neste sesong av «Lillyhammer», men om han kommer til å dukke opp i større roller i Norge en gang vet han ikke.

- Ja, si det. Jeg liker veldig godt å jobbe i Norge, så hvis det dukker opp noen som vil ha meg, og jeg synes jeg kan bidra til historien, er det ikke viljen min det står på.

<strong>Storsatsing:</strong> Jan Erik Madsen (t.v.) som Kaptein Zircher, sammen med Blake Ritson som spiller Grev Riaro i Fox Crimes nye storsatsing «Da Vinci's Demons». Serien skal vises i 120 land. Foto: Fox
Storsatsing: Jan Erik Madsen (t.v.) som Kaptein Zircher, sammen med Blake Ritson som spiller Grev Riaro i Fox Crimes nye storsatsing «Da Vinci's Demons». Serien skal vises i 120 land. Foto: Fox Vis mer

Jan Erik Madsen (37)

• Norsk skuespiller fra Ålesund
• Utdannet i England
• Har tildligere vært ansatt ved Trøndelag teater
• Har spilt i flere internasjonale og norske serier 
• Aktuell i tv-serien «Da Vinci's Demons» på Fox crime
• Har også fått en rolle i neste sesong av «Lillyhammer» 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer