FESTIVALDEBUT: Petra (2) er på festival for aller første gang. Hun drikker juice, danser foran scenen og deler mat med de andre festivalgjengerne. Foto: Nina Hansen.
FESTIVALDEBUT: Petra (2) er på festival for aller første gang. Hun drikker juice, danser foran scenen og deler mat med de andre festivalgjengerne. Foto: Nina Hansen.Vis mer

Du vil elske eller hate barna dine

....etter et besøk på Miniøya. Advarsel: sentimental far.

|||Jeg begynte forsiktig hjemme før vi satte oss i bilen.

- Vi skal på musikkfestival!

Ikke noe svar.

- Vi skal høre på musikk!

- Gak- gak, svarer Petra - som i snart trekvart år har hengt seg fullstendig opp i Trond Viggo Torgersens gak-gak-gak-gak-gak-låt.
Jeg aner uråd. Det virker ikke som hun gleder seg til noen ting, og viktigst av alt:

Petra har ikke sovet sin vanlige ettermiddagsblund.

Nølingen
Nølende godtar hun at jeg fester festivalbåndet rundt armen hennes, og fullstendig taus virrer hun retningsløst ved inngangsporten til Miniøya i Tøyenparken. En ivrig gjetende pappa (meg) peker, lokker og dulter henne opp bakken til festivalområdet.

Vi kan kontrollere barn, men barna har til syvende og sist kontrollen over oss. Dagen i Oslo kan være aldri så vakker, med grønne omgivelser, all verdens aktiviteter, ansiktsmaling, gratis juice, musikk, godteri - dagen kan likevel bli et helvete.

EMO: Pappa er rørt, og strever med å skjule det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EMO: Pappa er rørt, og strever med å skjule det. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Eller den kan bli noe helt fantastisk.

Vurderingen
- Skal vi se på Casiokids? Det har i alle fall pappa veldig lyst til, sier jeg til Petra uten å få svar.

De begynner om en halvtime. Jeg bærer Petra opp til ansiktsmalingen. Petra er ikke imponert, og vi går videre til teltet med gratis juice som du kan blande selv - eple, tropisk og drue. Vi setter oss ned på et bord i teltet, og setter i gang med tegnesakene.

- Vil ikke, viiil iikkeeeeeeee, skriker en gutt som ikke er fornøyd med juiceblandingen sin. Petra stirrer på den gråtende gutten.

- Men inni hælvete, nå må du spise skikkelig, sier en far som sitter ved siden av meg - før han tar seg i det og vennlig oppfordrer sønnen til å spise vaffel skikkelig.

Så kommer det.

- Vil ha juice, sier Petra

MUSIKKTIME: Turboneger-gitarist Knut Schreiner holder illustrert foredrag om gitarhistorien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MUSIKKTIME: Turboneger-gitarist Knut Schreiner holder illustrert foredrag om gitarhistorien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi stiller oss i køen, og en pappa foran meg har fått et delikat problem.

- Med det er ikke min feil at du ikke likte det. Jeg gjorde akkurat som du sa, sier han uten at sønnen ser ut til å tilgi ham unøyaktigheten i blandingsforholdet drue/eple/tropisk.

Ekstasen
Petra er likevel forøyd med sin juice, og sammen går vi ned til Casiokids-konserten som starter i samme øyeblikk som vi kommer fram til amfiscenen.

Casiokids har gått varm i cd-spilleren hjemme. Nå står jeg med datteren min på armen i solskinnet, og ser dem live for aller første gang. De er fantastiske. Petra lener hodet mot skulderen min og klamrer seg til juiceflaska mens hun fornøyd hører på bandet.

Det blir for mye for meg. Pappa må tørke en tåre bak solbrilleglassene. Herregud. Er det mulig å være så sentimental. Men stort bedre enn dette kan det jo ikke bli. Tror jeg.

Petra vil ned på bakken, og hun begynner å danse. Løper helt fram til scenen, lener seg opp mot gitteret og klapper hysterisk når låtene er over. Hun virrer rundt og begynner å snakke med de andre barna. Danser mer. Løper fram til scenen igjen.

Jeg sender en sms til kona: «Petra står helt foran og danser til Casiokids.»

GROOVE: Petra danser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GROOVE: Petra danser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Svar tilbake: «Så gøy! Skal vi dra i morgen også, eller er det bare i dag.»

Svar tilbake: «I morgen også. Vi drar. »