SAMLER PÅ ORD: Lars Saabye Christensen vil gjerne slå et slag for gamle banneord som dudelsakk. I sin nyeste bok «Bernhard Hvals forsnakkelser» har han også laget noen egne kraftgloser. Foto: Lars Eivind Bones
SAMLER PÅ ORD: Lars Saabye Christensen vil gjerne slå et slag for gamle banneord som dudelsakk. I sin nyeste bok «Bernhard Hvals forsnakkelser» har han også laget noen egne kraftgloser. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Dudelsakk!

Lars Saabye Christensen (56) har med glede børstet støvet av gamle banneord i sin nye bok. Det hender han er fristet til å bruke dem selv.

||| (Dagbladet): -Å finne på en historie kan gud og hvermann gjøre. For meg handler det om å finne et språk, og det er språket som er Bernhard Hval, sier Lars Saabye Christensen.

Han snakker om hovedpersonen i sin nye bok, «Bernhard Hvals forsnakkelser», som ble lansert i forrige uke. Kollbøtter, tvangstanker, ukontrollerte bevegelser og obskøne banneord kontrollerer livet til legen som ble født i 1900. Fra sin leilighet i Oslo ser han tilbake på sitt 80 år lange liv i en hyllest til vennen og kappgjengeren Notto Fipp, «den galeste».

Hyller det som er annerledes
-For meg er dette en hyllest til det som er annerledes. Denne boka er ikke skrevet med en armlengdes avstand. Jeg må finne en liten Notto Fipp og en liten Bernhard Hval i meg selv når jeg skriver, sier Saabye.

Den virkelige Notto Fipp var utgangspunktet for boka. Forfatteren dumpet over ham i en pamflett i Norlis Antikvariat, og kunne lese om kappgjengeren som i 1930 gikk fra Oslo til Trondheim på fem døgn og 22 timer, og fikk kallenavnet «Bananen» fordi det var det eneste han spiste på turen.

40 bøker
-Jeg leste til øyet ble stort og vått og visste at dette var en person jeg måtte skrive om, forteller han. Hyller det som er annerledes

Forfatteren har skrevet over 40 bøker, ofte med hovedpersoner som er annerledes.

-Jeg interesserer meg for dem, ikke bare som litterære skikkelser. Avvik fører i mange anledninger med seg noe godt, noe overraskende. Med Bernhard Hval har jeg prøvd å skape en dypt menneskelig skikkelse, sier han.

Boka har fått anmelderne til å dra fram superlativene. Selv har Saabye kost seg med ordbøkene.

-Jeg samler på ord, og i arbeidet har jeg hatt gleden av å lage noen banneord og obskøniteter. Jeg har også børstet støvet av en del gamle ord som ikke blir brukt i dag. Jeg vil for eksempel gjerne slå et slag for ordet dudelsakk. Pinligheter I dag ville Saabyes hovedperson kanskje fått diagnosen Tourettes syndrom. Selv i bryllupstalen klarer han å lirer av seg noen upassende gloser.
 
En fabrikk av uvaner

-Bernhard Hval er en fabrikk av uvaner og kroppen hans gjør som den vil. Han er en komisk figur som mange ler og frastøtes av, men jeg er med ham i hver eneste bevegelse, sier Saabye.

-Har du selv kjent trangen til å si noe upassende i en formell anledning?  

-I høyeste grad. Det tror jeg alle har. Mye av litteraturen handler om det pinlige. Bernhard Hval begår pinlighetene for oss. Han setter oss andre i et godt lys. Likevel kan jeg med hånden på hjertet si at jeg er på karakterenes side hele veien. Det handler om romanens holdning.  

-Hva er denne romanens holdning?  

-Det er å forsøke å se et helt menneske hver gang man møter et menneske. Uff, nå hørtes jeg ut som et ukeblad, sier Saabye og vrir seg i stolen.