Duften av India

Rikholdig dickensk kastereise fra forrige århundrets India.

BOK: Det finnes få land i verden der begrepet klassereise har en mer revolusjonerende betydning enn i India. Anuradha Roys debutroman handler om en slik reise. Lille Makunda blir født i en liten landsby i 1927. Hans kasteløse foreldre setter ham på barnehjem, og landsbyens fabrikkeier Amulya understøtter ham. Da han blir eldre tar Amulyas familie ham inn i huset som en slags tjener. Her blir han hjertevenn med familiens datter; det blir så truende for familien at han sendes på skole til Calcutta der han begynner en innbitt klatring i Indias nådeløse kastesystem.

Groviser og mord

De beste portrettene i denne rikholdige romanen er av kvinnene. I særdeleshet fabrikkeier Amulyas kone Kananbala. Hun vokser opp i Calcuttas middelklasse ved forrige århundreskifte. Ufrivillig og svært ulykkelig ender hun i den lille landsbyen med en fjern mann og to sønner. Etter hvert glipper det for henne. I helt upassende situasjoner kommer hun med de mest vulgære utskjellingstirader der hun banner og roper groviser. Av frykt for skandale stenges hun inne på rommet der hun lever de siste tiår av sitt liv.

Store forventninger

De store indiske eposene som har kommet de siste årene har ikke overraskende blitt sammenliknet med Charles Dickens. Hos Roy blir parallellen litt for tydelig. Den ulykkelige og forfyllede Mrs. Barnums forhold til Makunda er påfallende likt Mrs. Havisham og Pip i «Store forventninger». Mrs. Barnum blir rasende da kasteløse Makunda ikke får skolegang. Hun lar ham få tilgang til biblioteket sitt. Makundas dannelse kommer dermed til å bestå av et sammensurium av britiske romaner, dameblader, fagbøker om gruvedrift og strikkeoppskrifter.

«Et landskap av umulige lengsel» er ikke slående god litteratur. Men det er en rik roman, hvis suksess nok ligger i at Roy har fått med mye av historien til et land som seiler opp som et kulturelt sentrum, både i film og litteratur.

Det som gjør mest inntrykk i Roys fortelling er fra tida rundt frigjøringen og delingen av India: I Calcutta får Makunda bo hos et muslimsk ektepar. De blir behandlet slik jødene ble behandlet i mellomkrigstida, og må flykte nordover. Vi får også vite mye om arkeologi i denne rike romanen som også byr på en dickensk bolighai med en touch av Olav Thon.

Framfor alt bringer denne veloversatte romanen med seg den eksotiske duften av India.