Duften av India

Rikholdig dickensk kastereise fra forrige århundrets India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det finnes få land i verden der begrepet klassereise har en mer revolusjonerende betydning enn i India. Anuradha Roys debutroman handler om en slik reise. Lille Makunda blir født i en liten landsby i 1927. Hans kasteløse foreldre setter ham på barnehjem, og landsbyens fabrikkeier Amulya understøtter ham. Da han blir eldre tar Amulyas familie ham inn i huset som en slags tjener. Her blir han hjertevenn med familiens datter; det blir så truende for familien at han sendes på skole til Calcutta der han begynner en innbitt klatring i Indias nådeløse kastesystem.

Groviser og mord

De beste portrettene i denne rikholdige romanen er av kvinnene. I særdeleshet fabrikkeier Amulyas kone Kananbala. Hun vokser opp i Calcuttas middelklasse ved forrige århundreskifte. Ufrivillig og svært ulykkelig ender hun i den lille landsbyen med en fjern mann og to sønner. Etter hvert glipper det for henne. I helt upassende situasjoner kommer hun med de mest vulgære utskjellingstirader der hun banner og roper groviser. Av frykt for skandale stenges hun inne på rommet der hun lever de siste tiår av sitt liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer