Duftende mat og sterk prosa

Proustsk slektsroman om hjemlengtende bengalere, bablende amerikanere, biriany og hamburgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Lahiri er av de få som har mottatt Pulitzer-prisen for en debut - novellesamlingen «Lidelsens tolk» om bengalere i London, med hovedvekt på intellektuelle middelklasseinnvandrere.

Tematikken går igjen når hun nå romandebuterer med et tradisjonelt oppbygd slektsdrama fra 1968 og fram til i dag.

Ensomhet

Bokas handling er lagt til USA og starter med lille Gogols fødsel. Faren er bengalsk forsker. Moren ankom halvannet år tidligere, sendt fra Calcutta til et land - og en ektemann - hun ikke kjenner.

Og hennes fryktelige ensomhet når lille Gogol blir født er av de beste partier i boka: «uten en eneste av besteforeldrene eller foreldrene eller en onkel eller tante til stede kjennes barnets fødsel, som nesten alt annet i Amerika, på en måte tilfeldig, bare halvveis sann.»

Tragisk

Denne «halvveisheten» skal følge Gogol gjennom hele livet. Tilfeldig oppkalt etter farens yndlingsforfatter - hvis tragiske skjebne løselig er knyttet til hovedpersonen - skal han aldri finne rotfeste.

Han er født inn i et bengalsk «eksilhjem» der de feirer høytider han ikke har noe forhold til og reiser til Calcutta der han møter slekt han ikke kjenner. Mens han bare lengter hjem til hamburgere og melk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer